Geluidslek TivoliVredenburg kost drie ton, schade 1 miljoen
Gepubliceerd: dinsdag 28 oktober 2014 18:54
Circa driehonderdduizend euro kost het om het voornaamste geluidslek tussen de popzaal (Ronda) en de kamermuziekzaal (Hertz) in TivoliVredenburg weg te nemen. Maar de schade door extra kosten voor TivoliVredenburg beloopt veel hoger. Dat wordt op bijna 1 miljoen geschat.
Onderzoek door geluidsdeskundigen van de Technische Universiteit Eindhoven heeft aangetoond, dat het lekken van het geluid vanuit de popzaal langs vier routes plaats vindt (zie overzicht hieronder). Daarvan is de rode route verantwoordelijk voor ongeveer 75 procent van het probleem.
Volgens de specificaties van het gebouw, zou de zogenaamde doos-in-doos constructie van beide zalen er voor moeten zorgen dat bij een geluidsgeweld in de popzaal van 105 Db er slechts 20 Db in de Hertzzaal zou kunnen doordringen. Dit bleek echter tegen te vallen in het gebruik. Metingen toonden aan dat er ongeveer 30Db doordrong naar boven. Dat ligt voornamelijk aan het doordringende effect van de lage tonen.
Voornaamste boosdoeners zijn de vier pilaren die de vloer van de Hertzzaal steunen en die rechtstreeks aansluiten op de buitenste doos van de popzaal (de rode pijlen op de illustratie).
Door nu onder elk van deze pilaren een speciale veerconstructie te plaatsen, zijn de deskundigen ervan overtuigd dat het probleem voldoende wordt aangepakt. Technici gaan de komende drie maanden de kolommen twee-aan-twee van die speciale veren voorzien.
Daarna worden er opnieuw metingen verrricht om te zien of het gewenste resultaat is bereikt. Mocht dat onverhoopt nog onvoldoende zijn, dan zullen ook aanpassingen aan de andere lekkende geluidsroutes nodig zijn.
De geluidslekkage tussen Cloud 9 en de Hertzzaal, die overigens minder heftig is, wordt pas aangepakt nadat het effect van de ingreep met de geveerde kolommen is geevalueerd. Mogelijk zou daar een vergelijkbare constructie worden toegepast.
Op de vraag wie er verantwoordelijk is voor deze (financiele) tegenvaller kon of wilde de woordvoerder van de gemeente nog geen antwoord geven. Juristen buigen zich nu over wie voor de constructiefout in het gebouw moet opdraaien.
Wethouder Everhardt gaf aan dat de drie ton voorlopig wordt betaald uit het budget van de Project Organisatie Stationsgebied, die namens de gemeente verantwoordelijk is voor de bouw van de muziektempel.
Naast de drie ton kosten is er ook nog sprake van inkomstenderving en kosten voor de gedwongen verplaatsingen van concerten door TivoliVredenburg naar bijvoorbeeld de Leeuwenberg-kerk. TivoliVredenburg heeft berekend dat die kosten circa 1 miljoen euro bedragen. De kosten kunnen lager uitvallen als de constructiefout snel wordt gerepareerd en de zalen weer allemaal optimaal gebruikt kunnen worden.