Gele trui is 'heilige der heiligen'
Gepubliceerd: vrijdag 19 juni 2015 19:44
Zelfs de eerste gele trui die op zaterdag 4 juli aan de winnaar van de tijdrit in de Tour de France wordt uitgereikt is in Utrecht een bijzonderheid. Het Museum Catharijneconvent waar een expositie van Tour de France-shirts te zien is, wist de eerste trui binnen te halen en niet minder dan de eigenaar van de Tour de France, Marie-Odile Amaury, kwam die vrijdagmiddag overhandigen.
Tot en met het NOS-Journaal was er bij om de trui overhandigd te zien worden aan Marieke van Schijndel, directeur van het Catharijneconvent. Burgemeester Van Zanen zorgde voor de begeleiding en zo kon het museum spreken van een geslaagd evenement en aandacht voor hun tentoonstelling met de meest beroemde historische wielertruien ter wereld.
Tot en met 28 juli zijn de de truien van grote wielerhelden, onder wie Eddy Merckx, Joop Zoetemelk, Lance Armstrong, Jan Janssen, Alberto Contador, Chris Froome, Greg Lemond en de legendarische Tom Simpson nog te zien. Bezoekers aan het Catharijneconvent die daar komen voor de historische gewaden van priesters en bisschoppen keken verbaasd op. Maar het museum kan het wel uitleggen: "Want als sport religie is dan is de Ronde van Frankrijk het Heilige der Heiligen", aldus een woordvoerder.
"Het is het grootste sportevenement ter wereld, niet alleen in kijkcijfers, maar ook wat betreft geschiedenis en buitengewone prestaties. Ook is het de wedstrijd met het meest iconische en aanbeden sporttenue ooit: de gele trui. Voor sommigen lijkt het wellicht een eenvoudig stukje knalgeel textiel, maar voor velen is het het hoogst haalbare. Het is de kleur die de leider markeert en de kleur die bewonderend nagekeken wordt."
Het musuem exposeert 25 'heilige' wielertruien. De oudste trui is van Marinus Valentijn. Hij werd twee keer Nederlands Kampioen en deed mee aan de eerste Ronde van Spanje in 1935.
Een reliek is ook de trui van Tom Simpson. Hij stierf tijdens de Tour de France van 1967 tijdens de beklimming van de Mont Ventoux – een van de meeste bekende en heroïsche wielerbeklimmingen ter wereld. Hij wordt de eerste dopingdode van de Tour genoemd.
Het Catharijneconvent doet niet kinderachtig en nodigt de Tourliefhebbers uit door van van 1 t/m 5 juli de toegangsprijs terug te brengen naar €5,- En speciaal voor de wielerliefhebbers is het museum op vrijdag 3 en zaterdag 4 juli extra lang open tot acht uur ’s avonds.