Attentiesteen voor W.G. van de Hulst op Jutfaseweg
Gepubliceerd: zaterdag 2 september 2023 00:29
Door Jim Terlingen en Dik Binnendijk - Gistermiddag, vrijdag 1 september, heeft wethouder Rachel Streefland van Erfgoed een gedenksteen onthuld bij de voormalige hoofdonderwijzerswoning op de Jutfaseweg waar Willem Gerrit van de Hulst (1879-1963) woonde en werkte.
Donderdag was het 60 jaar geleden dat deze geboren en getogen Utrechter overleed. Van de Hulst vergaarde in Nederland grote roem door zijn protestants-christelijke kinderboeken, schoolboeken en (kinder)bijbels.
De meeste ouderen hebben als kind wel eens een jeugdboek van Van de Hulst gelezen. In 1907 schreef hij zijn eerste boek Willem Wijcherts. In 1958 verscheen zijn laatste boek Kleine zwerver, hoewel een jaar later nog Het gouden voorleesboek uitkwam. In totaal heeft Van de Hulst ruim honderd boeken geschreven, die allemaal een christelijke inslag hadden en waarin veel werd gebeden.
Met het boek Jaap Holm en z’n vrinden (1910) vestigde hij zijn naam. Zelf vond hij Peerke en z’n kameraden (1919) zijn beste boek. Nog enkele andere titels: Rozemarijntje uit 1933 (en vier vervolgdelen geschreven tussen 1934 en 1954), Het klompje dat op het water dreef (1948), Voetstapjes in de sneeuw (1953) en de serie In de Soete Suikerbol (1-7) die Van de Hulst schreef tussen 1936 en 1948.
Van de Hulst verkocht in totaal meer dan elf miljoen exemplaren. Zijn boeken werden veel vertaald, onder andere in het Duits, Engels en zelfs Japans. Vele zijn geïllustreerd door zijn zoon W.G. van de Hulst jr, later zelfstandig schrijver en beeldend kunstenaar.
Jutfaseweg
De voormalige hoofdonderwijzerswoning bevindt zich op Jutfaseweg 137. W.G. van de Hulst woonde er van 1913 – vanaf het moment dat hij hoofdonderwijzer werd van de ernaast gelegen Nederlands Hervormde Gemeenteschool – tot aan zijn pensioen in 1940.
De twee toegangspoorten uit 1908 (links die van de bewaarschool en rechts die van de lagere school) zijn samen met de voormalige woning van de hoofdonderwijzer een gemeentelijk monument.
De bewaarschool en de lagere school aan de Jutfaseweg zagen er in de oorspronkelijke vorm indrukwekkend uit, is hieronder te zien.
In 1959, ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Van de Hulst, werd de school omgedoopt tot W.G. van de Hulstschool. Toen in 1981 het gebouw gesloopt werd, besloot men de twee toegangspoorten te behouden. De ingang van de nieuwe school werd verlegd naar de erachter gelegen Lingestraat.
In 2018 is de naam ervan gewijzigd in Basisschool De Wereldwijzer.
Initiatiefnemers
De huidige eigenaren van de voormalige onderwijzerswoning, René Kil en zijn vrouw Klassie – die respectievelijk als directeur en lerares lang verbonden zijn geweest aan de W.G. van de Hulstschool, hebben het initiatief genomen om Van de Hulst te gedenken. Dat deden zij in samenwerking met Marijke van Dorst, bestuurslid van de Stichting W.G. van de Hulst sr. Toen en Nu.
Zij roemen alledrie de enorme impact die Van de Hulst op het lezen heeft gehad.
De gemeentelijke Werkgroep Directe Voorzieningen heeft het initiatief verder vormgegeven met de plaatsing van een attentiesteen, waarop een foto van Van de Hulst, korte informatie over zijn persoon en werk en een QR-code met nadere gegevens te vinden zijn.
De QR-code op de steen verwijst naar deze website.
Online meer lezen over W.G. van de Hulst kan hier.