Resten van de stadsmuur, twee molens en van een verdedigingstoren. Het kan niet op bij de Westerdijk (achter de Oudenoord). Bij opgravingen kwamen de oude muren en gewelven tevoorschijn. Resten die behoren bij de noordwestelijke hoek van de oude voorstad, de Bemuurde Weerd.

Maandag presenteerde wethouder Geldof (VVD) de bevindingen terwijl archeologen op het terrein nog hard aan het werk waren want de bouwer van nieuwbouwwijk Zijdebalen wil zo snel mogelijk verder. Een groot deel van de vondsten wordt dan ook verwijderd. Misschien dat een deel van de verdedigingstoren behouden kan blijven, de bouwer bekijkt of dat ingepast kan worden.

Overzicht van het terrein aan de Westerdijk. Foto: gemeente Utrecht

Met name de fundering van de verdedigingstoren is mooi om te zien en redelijk uniek. Archeologen, onder leiding van Annette Bakker, konden aan de hand van oude stadstekeningen zien dat hier een toren heeft gestaan, en ook twee openeenvolgende molens. Mooi is het dan dat er nog resten van gevonden konden worden.

De muur en toren zijn meer dan 400 jaar geleden al gesloopt, alleen de fundamenten bleven over. Dit deel van de Bemuurde Weerd verloor toen al zijn rol als verdediging van de stad. Overigens was de Bemuurde Weerd een apart stuk buiten de singel van de stad waar in de middeleeuwen vooral vuurgevaarlijke professies mochten worden uitgevoerd zoals smederijen en pottenbakkerijen.

In de Bemuurde Weerd werden bij opgravingen al veel pottenbakkersovens teruggevonden. Nog niet zo lang geleden ook aan de Zeedijk waar de eerste nieuwbouw van Zijdebalen inmiddels al tot z'n hoogste punt is gekomen.

Voor de archeologen is de opgraving een goede kans om meer zicht te krijgen op de ontwikkeling van de Bemuurde Weerd. Naar nu blijkt zijn de toren en de molens (molen de Kogel - later Kovel) gebouwd op een stuk grond waar eerder de rivier de Vecht nog liep. Nadat die rivier verlandde werd de drassige grond volgegooid en bebouwd.

De rivier de Vecht is later rechtgetrokken op de wijze zoals wij die nu nog kennen. De Otterstroom die voorheen vanaf de Vecht naar Pijlsweerd liep was nog lange tijd een van de geulen die herinnerden aan de meanderende rivier.

De opgraving met op achtergrond nieuwbouw woonwijk Zijdebalen. Foto: Ton van den Berg