Fietsen van Koningsweg naar Maliesingel
Gepubliceerd: donderdag 16 juli 2020 00:06
(Zie ook de update, onderaan)
Door Jim Terlingen - Met een flinke dosis dramatiek kun je zeggen 'het is volbracht'. Woensdag is het derde en laatste deel van de Oosterspoorbaan geopend en nu kunnen Utrechters fietsen van de Koningsweg tot de Maliesingel (of andersom) door een prachtig park in Utrecht-Oost.
Het eerste deel van de Oosterspoorbaan - dat overigens genoemd is naar de spoorlijn 'Oosterspoorweg' die sinds 1874 op deze plek lag - werd in 2017 geopend. Dat is het stuk tussen de Abstederdijk en de Koningsweg. Vorig jaar kwam het (wandel)deel erbij van de Koningsweg tot aan begraafplaats Kovelswade.
In het nieuwe deel is direct naast de spoorbrug een nieuwe fiets-voetgangersbrug gekomen over de Minstroom. Deze vervangt de houten voetgangersbrug, die in de buurt bekend stond als het 'kippenbruggetje'. Verder is er nu een aansluiting met de recent opgeleverde woningen op het voormalige Hiëronymuserf. Ook deze naam is overigens verdwenen; de witte huizen hebben de adressen Maliesingel 74B-74L.
In tegenstelling tot bij de andere delen is in het derde deel de rails intact gelaten. Het Spoorwegmuseum heeft dat bedongen.
Linten
Er waren vanmiddag twee linten door te knippen. Wethouder Lot van Hooijdonk nam de eerste voor haar rekening, aan de Abstederdijk-kant. Die aan de Maliesingel-kant werd geslecht door een jonge bewoonster van Abstede. Zij is de oudste dochter van GroenLinks-raadslid Floor de Koning en zij zat toevallig achterop bij de eerste fietser die gebruik maakte van het pad.
Parallelweg
Het is vooralsnog onduidelijk of met het nieuwe pad ook de naam 'Parallelweg' weg is. Zo heette het stukje weg tussen de Abstederdijk en de Maliesingel waarop je onder andere over het 'kippenbruggetje' liep. Informeel heette de weg het 'kippenlaantje'. Om hier aandacht voor te vragen gaven bewoners vandaag symbolisch de paal met het oude straatnaambord aan de wethouder.
Bomen
Park Oosterspoorbaan, een juweeltje in de stad, is trouwens nog niet helemaal klaar. In het nieuwe deel worden in november worden er nog elf bomen geplant.
Stichting park Oosterspoorbaan roept iedereen die wil meedenken over nieuwe initiatieven in dit gebied op zich aan te melden op hun website.
Update, 16 juli 2020:
Een dag na de opening duiden twee uitingen langs het nieuwe deel op onvrede bij bewoners.
Aan de achterkant van het pand Maliesingel 68 is op een raam de tekst aangebracht 'F*ck de gemeente. Hé B&W, waarom doen wij niet mee?'. De bewoonster van dit pand uitte hier op de Nuk al eens haar onvrede.
Bij de entree naar de nieuwe woningen op het voormalige Hieronymuserf is improviserend een bordje aangebracht met 'Eigen terrein'.
Update, 17 juli 2020: Het 'Eigen Terrein'-bordje is weg.
En kort daarna ook de andere uiting.