Een nieuw stripboek van het Utrechtse stripcollectief De Inktpot leidt tot een bijzondere expositie van een zogeheten wurgdoek. Het gaat om een eeuwenoude sjaal waarmee de heilige Cunera in Rhenen gewurgd zou zijn.

Cover van het stripboek over Cunera. Foto: De Inktpot

De halsdoek wordt vanaf 12 juni in Museum Catharijneconvent tentoongesteld. Dat is volgens het museum zelf bijzonder omdat de sjaal, een van de oudste objecten uit de collectie, normaal niet zomaar te zien is omdat het nogal kwetsbaar is en onder speciale klimatologische omstandigheden wordt bewaard.

Een aantekening dat het om het originele wurgdoek zou gaan. Foto: Catharijneconvent

Het verhaal achter het doek is dat Cunera, de eerste vrouwelijke heilige van Nederland, met deze halsdoek is gewurgd. Volgens de legende ging de Schotse prinses Cunera, samen met andere maagden en pelgrims, in de 4e eeuw op bedevaartsreis naar Rome. Bij haar vertrek kreeg ze van haar ouders een sjaal.

Op de terugreis wordt het gezelschap bij Keulen overvallen door de Hunnen. Cunera ontsnapt en vindt bescherming bij de heer van Rhenen. Maar zijn vrouw is jaloers. Zij wurgt Cunera met de halsdoek.

Omdat Cunera is gewurgd en begraven in een paardenstal, wordt ze tot vele eeuwen later aangeroepen tegen keelaandoeningen en bij veeziekten. Vòòr de restauratie van de halsdoek in 1972 droeg het weefsel roest- en bloedvlekken, waaruit blijkt dat de sjaal in de loop der eeuwen werd aangeraakt in de hoop op genezing.

Cunera is de eerste vrouwelijke heilige van Nederland en haar halsdoek een bekend relikwie. Het koptische weefsel uit de vierde eeuw wordt sinds 1972 bewaard in Museum Catharijneconvent. De doek is zeer kwetsbaar en ligt normaal gesproken onder klimatologische omstandigheden in het depot en kan daardoor zelden tentoongesteld worden. De doek is vanaf 12 juni tot en met 30 augustus te zien in de topstukkenzaal van het museum.

Aanleiding voor de expositie van het topstuk is dat het stripgenootschap De Inktpot Utrecht gefascineerd raakte door het verhaal van Cunera en daarover een stripboek maakte.

Ype Driesen, bekend van o.a. het Parool, maakte een fotostrip met het museum en de wurgdoek in de hoofdrol. Verder waren er liefst 10 striptekenaars die werkten aan de graphic novel, waaronder Wilma van den Bosch, tekenaar voor de Donald Duck, Joshua Peeters, tekenaar voor NRC en Jan Dirk Barreveld, tekenaar voor dagblad Metro.

 

Het stripboek wordt op 12 juni in het museum gepresenteerd en dan wordt ook de wurgdoek onthuld door de burgemeester van Rhenen, de heer Van der Pas