Escher komt terug in Escherfoyer
Gepubliceerd: donderdag 9 oktober 2014 14:12
De titelloze muurschildering van de schilder Escher in de Stadsschouwburg is met muur en al verwijderd en netjes opgeborgen. De muur plus beschildering keren terug in de nieuwe Escherfoyer die hoort bij de nieuwe Blauwe Zaal.
De bijzondere muurschildering kent een bewogen historie. Volgens de gemeentelijke website 'Beelden in Utrecht' is het in 1958 ontworpen voor de wachtruimte van de 3e Algemene Begraafplaats (Tolsteeg) in Utrecht, maar moest het twintig jaar later wegens een verbouwing herplaatst worden.
Maar een nieuwe plek was niet zo maar voor handen en daarom heeft de muur bijna tien jaar lang onder een afdakje gestaan. Dat het er nog zo goed uitziet was volgens kenners een klein wonder.
In 1995 vond het kunstwerk zijn nieuwe bestemming in het restaurant van de Stadsschouwburg (in 1994 was daar een grote verbouwing gaande waarbij onder meer de toneeltoren aan he gebouw werd toegevoegd).
Volgens Beelden in de Stad toont de muurschildering van Maurits Cornelis Escher "een fascinerend tableau van witte en zwarte vissen die in tegengestelde richting zwemmen. De bovenste en onderste rij zwarte vissen lijken op te lossen in het lijnenspel van de golven."
Stadsschouwburgmedewerkster Bea Roes zegt dat de waardevolle muurschildering een nieuwe plek krijgt in de september volgend jaar te openen fouer bij de verbouwde Blauwe Zaal.
Het kunstwerk blijft dus in in de schouwburg zonder dat duidelijk is wie nu de officiele eigenaar is, de gemeente (eigenaar van het gebouw) of de verzelfstandigde Stadsschouwburg? Roes zegt dat daar al een tijdje een discussie over is waar nog niemand uit is. Met het plan om de toekomstige foyer ook de Escherfoyer te noemen legt de Stadsschouwburg in ieder geval een sterke claim op de muurschildering.
In de Stadsschouwburg is nu een andere muurschildering te zien in de Zocherfoyer die als tijdelijke entree functioneert tijdens de verbouwing van de schouwburg. Het betreft hier een verbeelding van diverse bouwputten in Utrecht gemaakt door de schilder Jeroen Hermkens. Als ook de Zocherfoyer wordt verbouwd verdwijnt deze muurschildering weer.
Van het verwijderen van de muurschildering van Escher, die in een houten bekisting is ingepakt, is een kort filmpje gemaakt dat u hier kunt zien.