Een feestje moet kunnen, maar bewoners in de omgeving van de Van Lieflandlaan en de Willem Schuylenburg beginnen zich flink te ergeren aan de wekelijkse grootschalige parties op de studentenflats in Tuindorp-West. Dit jaar werden er 19 klachten bij de politie gemeld.

Dirk Kazemier en Erik Honkoop, bewoners van Tuindorp-West, kunnen er niet meer zo goed tegen. Ze stapten naar de wijkagent voor overleg, en die maakte netjes een verslag dat aan iedereen in de buurt werd rondgestuurd.

In het gesprek laten de twee buurtbewoners weten dat de overlast al op donderdag begint en het gaat verder in de nachten van de vrijdag en zaterdag. Gefeest wordt er, tot vroeg in de ochtend, bijna iedere week wel op een van de galerijen van de drie studentenflats.

Laura Nieuwland is ook bij het overleg met de wijkagent. Zij vertegenwoordigt de SSH, de huisvester die eigenaar is van de flats. Zij weet van de klachten, maar echt ingrijpen is volgens haar nog niet nodig geweest. Er zijn in ieder geval geen redenen geweest om wooneenheden een feestverbod op te leggen. En dat kan want er zijn huisregels, een ervan is dat als er spullen van de flats naar beneden worden gegooid er zelfs uitzetting kan volgen.

Een feestje van meer dan 50 personen moet tegenwoordig wel gemeld worden bij de SSH, maar of dat altijd gebeurt en wat dan nog? Voor Kazemier en Honkoop maakt het niets uit want al wordt een feestje gemeld, ze hebben er last van. Geluidsoverlast, en niet alleen van de harde muziek die gedraaid wordt, het zijn ook vooral de stemmen en het brullen van de feestgangers wat ver draagt over het wooncomplex.

Zet iemand neer die toezicht houdt!, is het voorstel van de bewoners aan de SSH. Maar Nieuwland houdt de boot af. Volgens haar was daar geen 'onderbouwing' voor te vinden.

En dan de politie. De wijkagent vindt dat het handhaven van de huisregels van de SSH geen taak van de politie is. Kan de gemeente iets doen? Aan tafel zit ook Erwijn Harseveld die medewerker Veiligheid bij de gemeente is. Hij zegt dat de studenten zelf er bij betrokken moeten worden en dat ze op hun verantwoordelijkheid aangesproken moeten worden.

De studenten zelf, de overlastgevers zijn dus niet bij het overleg. Hoe dat komt, is niet duidelijk. Maar Nieuwland belooft dat zij ze zal benaderen voor een vervolgoverleg dat begin juli plaatsvindt.

Dat kan nog een pittig gesprekje worden want twee dagen na het overleg is er niet alleen feest op een of andere galerij, nee, op alle drie de flats en in de portieken en in de liften en op de groenstroken en het basketbalveld zijn optredens in het kader van de Elevator Sessions.

Meer dan 40 bandjes en singer/songwriters maken er een vrolijke boel van en van heinde en ver komen bezoekers naar dit mini-wijk-festival dat netjes rond elf uur in de avond stopt, maar dan zijn er al diverse klachten over geluidsoverlast bij de politie gedeponeerd.

Er is een vergunning, zegt een van de organisatoren, maar of de buurtbewoners erover geïnformeerd zijn, dat weet hij niet: hij woont niet meer in de flats.

Optredens in de portiek tijdens de Elevator Sessions.