Eigen valuta - de muntjes - in Haarzuilens
Gepubliceerd: dinsdag 22 september 2015 08:36
Xander van Asperen doet verslag van de kermis in zijn woonplaats Haarzuilens. Dit keer: Het Haarse kermisgeld.
In Haarzuilens hebben we eigenlijk alles zelf. We hebben een barones, een vlag, een volkslied en, wat veel mensen niet weten, een eigen munteenheid.
Wij noemen deze eenheid de 'muntjes'. Ze worden gebruikt van vrijdagavond tot en met dinsdagavond en voorzien in al onze eerste levensbehoeften. We betalen ons hapje en drankje ermee. Betaal je buiten ons oude raadhuis, dat nu onze herberg is, in euro's, dan krijg je tijdens de kermis vaak je wisselgeld in 'muntjes' terug.
De koers wisselt nogal ten opzichte van de euro. Tijdens de kermis verandert hij ook. Op vrijdagavond tijdens het happy hour zijn de muntjes het goedkoopst. De dagen erna stijgt de koers ten opzichte van de euro vaak met zo'n tien procent.
Levert de premier van Nederland een eeuwigdurend gevecht om op de derde dinsdag van september een redelijk koopkrachtverhaal te presenteren, de voorzitter van de kermis- en oranjevereniging in Haarzuilens heeft dit probleem niet. Op de derde maandag van september weet hij dat ook het volgende jaar 1 muntje 1 pilsje, 1 koffie of 1 fris is. De pistoletjes tussen de middag staan al jaren onveranderd op 2 muntjes.
Dinsdag zijn er de volksspelen: spelen die ieder jaar weer verrassend origineel zijn. Het bestuur van de kermisvereniging bedenkt en maakt ze namelijk meestal zelf.
Mijn lief en ik doen graag mee aan de spelen. Hoewel we meer dienstjaren hebben dan het gros van de medespelers, hebben we best een redelijke kans op succes. De spelen zijn namelijk vooral gebaseerd op behendigheid en niet op kracht. Daarom is de naam volksspelen zo toepasselijk: iedereen kan meedoen.
Ik weet nog niet aan hoeveel spelen ik morgen mee kan doen. Ik heb klutsknieën, dat weet ik. Afgelopen zondag was de prutrace zo leuk, dat ik veel te lang aan één stuk heb gestaan en gelopen.
Bij de Olympische Spelen wordt gezegd dat meedoen belangrijker is dan winnen. Bij de Haarse volksspelen is er zijn belangrijker dan winnen. Ik zal er zijn...!