De nieuwe, volgens TivoliVredenburg zelf 'monumentale nieuwe' entree aan het Vredenburg, laat een droomwens van Herman Hertzberger uitkomen. In de jaren '70 ontwierp de inmiddels 92-jarige architect het Muziekcentrum Vredenburg. De passages rondom de Grote Zaal moesten een plek van ontmoeten en recreeren worden. Dat lukte toen niet echt, maar nu is het zover.  

Herman Hertzberger (1932) bij de presentatie van de nieuwe entree. Foto: Ton van den Berg

Volgens TivoliVredenburg krijgt Utrecht er een bijzondere culturele ontmoetingsplek bij. Aan het Vredenburgplein opent TivoliVredenburg dagelijks zijn deuren voor het publiek. Overdag zijn er bijna dagelijks gratis toegankelijk muziekprogramma's te vinden, een muziekbieb, exposities en kleinschalige evenementen voor en door de stad.  

Na een half jaar breken en bouwen is de monumentale vleugel van architect Herman Hertzberger in ere hersteld. AHH, het bureau van de Hertzberger, ontwierp zelf de nieuwe gevel en publieksentree. Het gebouw is voorzien van nieuwe transparante puien en de ingang aan het Vredenburgplein is weer geopend.   

Vernieuwde foyers  

De foyers rondom de Grote Zaal zijn veranderd in sfeervolle ontmoetingsplekken die Utrechters dagelijks mogen gebruiken als vrije ruimte. De bijzondere architectuur van Hertzberger wordt opnieuw geaccentueerd: er zijn nieuwe bars, zitjes en verblijfsplekken, de houten vloer is terug, de verlichting is aangepakt en de logistiek van de foyers is sterk verbeterd. Voor het ontwerp tekende het veelbekroonde architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser, onder meer bekend van de inrichting van Forum Groningen.  

De foyers krijgen nog een spectaculaire ‘finishing touch’: de komende maanden wordt een omvangrijk textielkunstwerk door ontwerpster Mae Engelgeer toegevoegd dat bezoekers warm omarmt.  

De ingang aan het Vredenburgplein is onderdeel van een opwaardering van het gebied rondom TivoliVredenburg. De gemeente Utrecht, TivoliVredenburg, Hoog Catharijne én buurtbewoners hebben samengewerkt om een druk gebied in het centrum aantrekkelijker te maken.  

De Hollandse en Vlaamse Toren, twee belangrijke wandelroutes van en naar het station en tussen Wijk C en de binnenstad, zijn opnieuw ingericht met groen, licht, kunst, erfgoed en ruimte voor ontmoeting. Er zijn grote plantenbakken en bankjes geplaatst en met de herplaatsing van een stuk kloostermuur uit de twaalfde eeuw is een van de oudste overblijfselen van het middeleeuwse Utrecht opnieuw op deze plek te vinden.  

Op zaterdag 8 februari wordt gevierd dat de nieuwe ingang en foyer grotendeels klaar zijn. Tussen 10.00 en 16.00 uur is het publiek welkom. Er zijn optredens op het nieuwe Vredenburg Open Stage, een expositie over architect Herman Hertzberger te bezoeken, rondleidingen en een beeldenroute.  

De nieuwe ingang en foyer is voortaan van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 geopend voor publiek. Mensen kunnen er tentoonstellingen en kunst bekijken, studeren, lezen of genieten van een kop koffie of soep.

(Artikel gebaseerd op persbericht TivoliVredenburg)