Paddestoelen en schimmels, je vindt ze nu hier en daar naast 2000 jaar historie in DomUnder. Initiatiefnemer van de nieuwste Utrechtse toeristenattractie is Theo van Wijk en hij schrikt niet van wat er in het donker onder het Domplein groeit en bloeit.

'Dit is wat we ook verwacht hadden", zegt Van Wijk. Dat er paddestoelen en wat schimmels opduiken in de zand-, puin, en kleilagen met archeologische resten is gezien de vochtigheid volgens hem normaal.

"We zijn nog bezig om de luchtvochtigheid in DomUnder terug te brengen. Toen we begonnen was het er nog drijfnat en nu zitten we al op 75 procent relatieve luchtvochtigheid." De vochtigheid in een normale woning ligt tussen de 30 en 60 procent.

Van Wijk is er luchtig over, maar hij weet dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kritisch meekijkt naar wat er in DomUnder gebeurt. Daar zitten archeologen die nog steeds niet voor honderd procent overtuigd zijn dat het openleggen van bodemschatten voor het publiek een goede zaak is. Zij hebben liever dat archeologische bodemlagen onaangetast blijven. 

Als de Rijksdienst niet tevreden is loopt DomUnder kans dat het project niet wordt voortgezet en dat zou een streep zijn door de plannen om een nog veel groter geheel van het Domplein ondergrond bloot te leggen.

Schimmels in DomUnder. Foto: Ton van den Berg

Lucht, licht en vochtigheid hebben invloed op de bodemlagen en tasten die aan met mossen, schimmels en paddestoelen. Eerder werd een stuk Romeinse muur achter de muziekschool aan het Domplein op die wijze beschadigd want toen daar een glazen plaat op was gelegd begonnen er na 2000 jaar zomaar varens te groeien op het eeuwenoude metselwerk.

Uit dat incident is een belangrijke les getrokken en dat is dat de bodemlagen in DomUnder beschermd moeten worden tegen vocht en licht. Het publiek komt dan ook in een donkere ruimte waar speciale glazen platen en klimaatinstallaties hun werk moeten doen. "En daar zijn we nog druk mee aan de gang", legt Van Wijk uit.

"Het valt mee, en het is ook zeer plaatselijk. De paddestoelen die er zitten laten we ook nog maar even zitten. Dit alles maakt deel uit van ons experiment dat DomUnder ook is. We houden het dan ook scherp in de gaten"

Van Wijk weet zich in ieder geval gesteund door het publiek om bodemlagen zoals die onder Domplein zichtbaar te maken. Er zijn al in korte tijd meer dan 10.000 bezoekers op DomUnder afgekomen. Dagelijks zijn de kaartjes uitverkocht en is het alleen mogelijk via reservering aan een rondleiding deel te nemen.