Utrechter Derk Wessels, die elf dagen geleden op 51-jarige leeftijd overleed, had een bijzonder kunstenaarstalent. Dat hij doorbrak als kunstenaar was niet vanzelfsprekend, aangezien hij werd geboren met het Syndroom van Down.

Derk kwam in 1992 op 20-jarige leeftijd werken in het atelier van Reinaerde aan de Oudegracht, dat later Zizo ging heten. Hij verhuisde later mee toen het atelier naar de Wijde Doelen ging (straat in de nabijheid van de Tolsteegbarriere). In 2003 verhuisde Derk mee met Ateliers De Wijde Doelen naar de Biltstraat.

Vooral zijn linosnedes genieten bekendheid. Hij bekroonde in 2005 zijn vijftienjarig kunstenaarschap met een solo-expositie in het Centraal Museum.

In de periode daarna volgden verschillende tentoonstellingen, onder meer in galeries in Amsterdam, de Kloosterkerk in Rotterdam, het Slingermuseum in Laren en de Kunstrai en kreeg zijn werk bekendheid in Amerika, China, Japan en Engeland.

Eind 2015 won Wessels de eerste prijs van de Special Award 2015, de driejaarlijkse beeldende kunstwedstrijd in Nederland voor kunstenaars met een handicap. 

Jan is de Man bracht in 2018 een werk van Wessels aan op de Lauwerecht bij nummer 55 (foto: Google Maps)

Wessels werd gezien als ambassadeur voor outsider art en was een voorbeeld voor andere kunstenaars. Kunstenaar Corneille, niet helemaal vrij van zelfbevlekking, meldde tijdens de opening van een grote expositie van Wessels: “Het is alsof ik het zelf geschilderd heb. Derk Wessels raakt mensen met zijn kunst”.

In 2018 kreeg Derk Wessels uit handen van burgemeester Van Zanen een lintje. Rondom diezelfde tijd verscheen een boek met en over zijn werk: ‘Werk van Derk’. In 2022 moest Wessels vanwege zijn gezondheid stoppen bij Ateliers De Wijde Doelen.

Op de website van Reinaerde staat een bijzonder In Memoriam.
En zie ook: dit mooie artikel van de Sint Martinusparochie. 
   

(JT)
   

PS. Op Youtube staat een korte video met beelden van Derk Wessels (45 seconden, gemaakt door Reinaerde):