Derde Dodenherdenking op Berlijnplein
Gepubliceerd: zaterdag 5 mei 2018 20:49
Door Dries van Dijk - Jeugd speelt een grote rol bij de Dodenherdenkingen Leidsche Rijn. De Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn gaf ook dit jaar de jongeren een belangrijke rol bij de herdenking van gevallenen door uit de 2e Wereldoorlog, daarvóór en daarna bij oorlogsconflicten.
Aymane Benjah (16) - van Marokkaanse herkomst en leerling 5 vwo Leidsche Rijn College - benadrukte de vrijheid als de mogelijkheid om jezelf te zijn en zo in staat te zijn mensen naar elkaar toe te brengen. ‘Vrijheid om geaccepteerd te worden zoals je bent: Joods, Christen, Moslim, Atheïst. Als je wil, moet je ook een keppeltje kunnen dragen. Je gedachten en gevoelens zitten niet in je keppeltje of in je hoofddoek!’
Raadslid Gertjan Te Hoonte benadrukte het belang om verhalen te blijven vertellen en zo herinneringen betekenis te geven voor de omgang met elkaar, nu en later voor een grotere verdraagzaamheid. Voor hem van bijzondere betekenis, want hij is zojuist vader geworden.
Voorzitter Xander Coolen plaatste het Utrechtse voetbal, oorlog en vluchtelingen in betekenisvol verband. Voetbal en oorlog hebben ook een diepere relatie. Henk Ferwerda (90), verzetsstrijder en UVV-voetballer, (UVV heeft haar gebouwen en terreinen in Leidsche Rijn), wilde na de oorlog alleen over voetbal praten. Hij was 75 jaar lid van deze vereniging. Als jonge knaap pleegde hij sabotage, waarbij een klasgenoot werd doodgeschoten. UVV bood hem ook na de oorlog een belangrijke plaats in zijn leven. Een Syrische vluchteling voetbalde jarenlang op straat. Dat werd steeds moeilijker. Uiteindelijk dwongen de bombardementen hem tot een vlucht. In Leidsche Rijn vond hij bij UVV een nieuwe plek om in vrijheid te kunnen spelen.
Het Jeugdorkest Harmonie Orkest Vleuten speelde ook nu in aanloop naar de taptoe van trompettist John Bessems. Bessems uit Het Orkest van Koninklijke Luchtmacht ‘verruilde’ dit jaar de Nationale Dodenherdenking op de Dam voor Perron 9 op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. De kranslegging vond daarna plaats, één door veteraan Jeroen van den Akker en John Bessems en één door Benjah en Te Hoonte.
Ontroerend na de 2 minuten stilte, blijft de bloemenaubade in rood-wit-blauw, met irissen en asters, vooral door kinderen en muzikanten gestoken in een eenvoudig hek aan de rand van Perron 9. De Dodenherdenking heeft een eigen plaats gekregen in het jaarritueel van Leidsche Rijn. De Stichting streeft naar de oprichting van een bevrijdingsmonument aan de rand van het Berlijnplein en overlegt hierover met de gemeente.