Niels Bongers - Het Utrechtse gezelschap striptekenaars De Inktpot presenteert De Halsdoek van Cunera, een  stripboek dat op een bijzondere manier de verbanden toont tussen de legenden rond de heilige Cunera en de middeleeuwse geschiedenis van Rhenen en de Grebbeberg.

De tien strips van de hand van tien verschillende tekenaars zijn ingebed in een raamvertelling in de vorm van een fotostrip.

Enkele strips tonen hoe het verhaal van Cunera zich in de loop van de Middeleeuwen kan hebben ontwikkeld van een volksverhaal over een familievete aan een adellijk hof tot het levensverhaal van een heilige, verbonden met andere christelijke legenden en van belang voor stad en bevolking.

Tegelijkertijd tonen andere strips hoe deze ontwikkeling van het verhaal van Cunera geworteld was in de geschiedenis van Rhenen en middeleeuws Utrecht. “Tegelijkertijd” kan hier letterlijk opgevat worden, want de strips over Cunera zijn in het boek parallel aan de strips over de geschiedenis van Rhenen afgedrukt. Het is aldus aan de lezer om de verbanden tussen beide te leggen.

De halsdoek en het stripboek in een vitrine met op de achtergrond de koorkap van de heilige Bonifatius. Foto: Ton van den Berg

Omdat de strips bij elkaar één verhaal vertellen, was een veel nauwere samenwerking dan gewoonlijk vereist tussen de stripmakers. De fotostrip is gemaakt door Ype Driessen, de getekende strips door Wilma van den Bosch, Ronald van der Heide, Jan Dirk Barreveld, Wilbert van der Steen, André Slob, Joshua Peeters, Albo Helm, Brigida Almeida, Rob van Barneveld en Niels Bongers. Het boek is gebaseerd op literatuur over de Middeleeuwen en de strips zijn getekend aan de hand van historische afbeeldingen, archeologische vondsten, enzovoort.

Volgens de legende zou Cunera vermoord zijn, gewurgd met een halsdoek die nog steeds in het Utrechtse Museum Catharijneconvent wordt bewaard. De doek uit de vierde eeuw komt vanwege de kwetsbaarheid zelden buiten het depot, maar is ter gelegenheid van het verschijnen van De Halsdoek van Cunera tot eind augustus in het museum te zien. 

Of ze er echt mee is gewurgd is moeilijk te zeggen, maar de halsdoek dateert uit de 4e eeuw en is waarschijnlijk gemaakt in Egypte. Het is in Rhenen bewaard tot aan de Reformatie waarna het in handen kwam van de Oud-Katholieke kerk in Den Bosch die het later overdroeg aan het museum.

De halsdoek van Cunera verschijnt op 12 juni, de dag van Sinte Cunera volgens de oude Utrechtse heiligenkalender, precies 500 jaar nadat haar verhaal voor het eerst voor een groot publiek in druk verscheen. Het stripboek wordt in Rhenen gepresenteerd op Cuneradag, zaterdag 13 juni, vanaf 14.00 uur in de Cunerakerk. 

In Utrecht is het stripboek te koop bij diverse boekhandels.

De cover van het stripboek getekend door Niels de Hoog.