Componistenkoppen weer op plek in Muziekpaleis
Gepubliceerd: woensdag 30 juli 2014 14:52
De koppen zijn weer terug in TivoliVredenburg. Het gaat om tientallen borstbeelden van componisten. Ze waren vanwege de ver- en nieuwbouw uit de foyer van het Muziekcentrum Vredenburg verwijderd, maar staan nu weer op hun plaats.
Op de website van TivoliVredenburg staat: 'Ze zijn (bijna allemaal) weer terug: Beethoven, met zijn kop als een vulkaan die op uitbarsten staat, de eeuwig goedlachse Rossini, het lachebekje Mahler, het zonnetjes in huis Berlioz, en niet te vergeten de gespleten persoonlijkheid van Dmitri Sjostakovitsj.'
Ook wordt aangehaald dat TivoliVredenburg nu inmiddels over twee Verdi's beschikt: 'In december 1986 werd zijn originele kop gestolen tijdens een concert van Killing Joke. Een dronken bezoeker wedde met zijn vrienden dat hij de ruim twaalf kilo wegende Verdi voorbij de security kon krijgen. Dat lukte, dat waren nog eens tijden. De inzet: 25 gulden.'
Het door kunstenaar Peter de Monchy gemaakte borstbeeld stond 25 jaar bij de dader op schoorsteen, waarna dader en kop op elkaar uitgekeken raakten. Verdi werd door de dader in een boodschappentas afgegeven bij het Muziekcentrum. Toen hem werd verteld dat het om Verdi ging had hij gezegd dat hij Verdi niet kende, maar dat hij de kop had meegenomen omdat dat de makkelijkste was om mee te nemen.
Intussen had De Monchy een tweede borstbeeld laten maken uit de originele mal en dus had het Muziekpaleis er nu twee. Overigens is er ooit nog een derde Verdi gemaakt want ook het eerste duplicaat werd gestolen en die is nog niet boven water gekomen.
Voor de liefhebbers van de koppen is er een boekje met 'prachtige kopteksten', zegt TivoliVredenburg, dat is verkrijgbaar bij het secretariaat.
Naast de componistenkoppen zijn er ook eerbetonen aan artiesten zoals een beeld van zangeres Billie Holiday en heel opvallend is de nis met een foto van Jimi Hendrix en twee leden van zijn band. De kunstenaar Berend Strik ontwierp de nis die ook een gele zitbank heeft en is afgesloten met een hekwerk en gaf het de naam: Electric Church.