Coalitie houdt hand op de knip
Gepubliceerd: vrijdag 7 november 2014 11:19
Door Vincent Oldenborg - De gemeenteraadsvergadering over de begroting zit er weer op. Er werd donderdag 12 uur vergaderd, zonder al te veel ingrepen op de plannen van het college van b en w. Ook voor de wens van de bibliotheek om te verhuizen naar de Neude kwam geen groen licht.
De bijna 14000 handtekeningen van Utrechters, die vinden dat de centrale bibliotheek naar het voormalige postkantoor aan de Neude zou moeten verhuizen, hebben er niet toe geleid dat de coalitiepartijen in de gemeenteraad terug komen op de afspraken in het collegeprogramma.
Een poging van de oppositie, onder aanvoering van de PvdA, om de korting (bezuiniging) op de bibliotheek terug te draaien, mocht niet baten. Wel werd een motie van de coalitiepartijen aangenomen, waarin het college de opdracht krijgt, om binnen de gestelde kaders van het collegeakkoord, samen met de bibliotheek naar een goede oplossing voor de huisvesting te zoeken.
Begrotingsdebat
Dat was één van de belangrijkste uitkomsten van het jaarlijkse begrotingsdebat, dat zoals gewoonlijk weer een stroom aan amendementen en moties opleverde, maar uiteindelijk nauwelijks een verschuiving in de plannen van het college te weeg bracht.
Door zo her en der een toezegging te doen, wist het college een flink deel van de moties en amendementen van tafel te krijgen. Dat lukte overigens niet met het plan van het college om een half miljoen euro te reserveren voor de vestiging van een spelcomputermuseum. Dat was voor de raad duidelijk een brug te ver. Het geld gaat nu naar de verdere uitbouw van culturele broedplaatsen.
De wens van de VVD om het beeld van de Gouden Kalf een prominente, permanente plaats in de stad te geven, werd door coalitiepartner D66 met de dodelijke opmerking “een symphatiek voorstel, maar…….” naar de prullenbak verwezen.
Ook het voorstel van Stadsbelang om de Utrechtse fietsen van kentekenplaten te voorzien en de wens van de Partij van de Dieren om trappen voor kleine diertjes in alle rioolputten te plaatsen, konden zich niet in een meerderheid verheugen.
De toezegging van wethouder Kreijkamp aan de SP om de systematiek rond de vaststelling van de OZB-tarieven aan te pakken, was een leuk succesje voor SP-fractiemedewerker Michel Eggermont die zich al jaren inzet voor meer helderheid op dit gebied.
Na twaalf uur vergaderen kreeg het college toestemming om de begrote dertienhonderd miljoen euro volgend jaar uit te geven en kon iedereen aan de, hopelijk duurzaam ingekochte, borrel en hapjes.