Bluesroute-organisator Cees van Leeuwen overleden
Gepubliceerd: woensdag 10 april 2019 16:27
Door Jos van Sambeek - Voormalig Bluesroute-organisator, cafébaas en nachtburgemeester Cees van Leeuwen blijkt op 17 december vorig jaar te zijn overleden in zijn flat aan de Karel Doormanlaan in Utrecht. Dat meldde een buurvrouw van hem op Van Leeuwens Facebookpagina. Dat gebeurde al op de dag van zijn uitvaart op 22 december, maar het bericht kwam alleen in kleine kring aan.
Het feit dat zijn overlijden stilletjes voorbij ging, staat in schril contrast tot de manier waarop Cees van Leeuwen vroeger de pers wist te bereiken. Als Van Leeuwen iets te melden had, kwam dat bijna zeker in de krant en op de radio en (lokale) tv.
Van Leeuwen organiseerde in de jaren tachtig en negentig meerdere malen de legendarische Bluesroutes in de Utrechtse binnenstad. Op het hoogtepunt speelden er op bijna zeventig binnen- en buitenpodia tientallen bluesbands en -artiesten. Dat leidde enkele jaren achtereen tot een afgeladen volle binnenstad met bezoekersaantallen van enkele honderdduizenden.
De binnenstad moest steevast dicht voor het doorgaand verkeer omdat er geen doorkomen meer aan was. De gemeente was er in het begin niet op voorbereid, net zomin als de politie. De paar koppels agenten hadden weinig te doen; het was groot feest in de stad en de sfeer was prima.
Cees van Leeuwen werd in eerste instantie bij het grote publiek en in de pers een gevierd man. Het Utrechts Nieuwsblad riep hem uit tot nachtburgemeester. Maar Van Leeeuwen raakte ook omstreden vanwege zijn solistische optreden. Horeca-ondernemers die aan de Bluesroute deelnamen, kwamen daarom tegen hem in opstand. Het kwam regelmatig voor dat ze Van Leeuwen betaald hadden voor een band of artiest maar dat ze maar moesten afwachten wat ze ervoor terugkregen. Met een beetje pech stond er in de programmafolder 'surprise act'. En als ze helemaal pech hadden, kwam er niemand optreden. Klagen hielp niet.
De kroegbazen eisten vervolgens duidelijke afspraken en inzage in de sponsorinkomsten maar dat kregen ze niet. Gevolg was dat ze hun eigen Bluesfestival gingen organiseren, al was dat in de tijd dat de Bluesroute al over zijn hoogtepunt heen was.
De toenmalige burgemeester Opstelten hakte eind jaren negentig de knoop door. Hij besloot om nog maar één vergunning af te geven voor een bluesevenement en die ging niet naar Van Leeuwen.
Van Leeuwen organiseerde daarna nog wel Bluesroutes buiten Utrecht en een jaar of tien later nog twee keer in Utrecht. Het waren edities die door gebrek aan medewerking van cafébazen nauwelijks van de grond kwamen.
Van Leeuwen was jarenlang uitbater van café de Lange Juffer aan de Lange Jufferstraat (nu Café De Stad). Later begon hij Cees Place in een werfkelder aan de Oudegracht, waar musici konden jammen. Behalve voor de Bluesroutes was hij ook verantwoordelijk voor enkele edities van het Papernote Jazz Festival.
Het overlijden van Van Leeuwen werd opgemerkt door zijn buren, die de polite waarschuwden. Op 22 december 2018 vond zijn uitvaart 'van gemeentewege' plaats. Van Leeuwen stierf enkele dagen voor zijn verjaardag op 20 december; 33 Facebookvrienden - onwetend van zijn dood - wensten hem nog een goede verjaardag. Hij werd 75 jaar oud.
(Bekijk ook de Utalpo-film over de Bluesroute - zie hieronder de foto's)