Regen en wind teisterde dinsdag het optreden van Eefje de Visser en Het Orkest van Utrecht, maar het Bevrijdingsfestival ging, in tegenstelling tot elders in het land op enkele plekken, gewoon door.

Ondanks de felle regen blijven lachen. Foto: Ton van den Berg

De grote fans van De Visser trotseerden de regen, terwijl enkele honderden toeschouwers hun heil zochten onder afkappingen van tenten en kraampjes. De organisatie van het festival had inmiddels ook al maatregelen genomen door overal op het terrein bliksemafleiders te plaatsen.

Foto: Ton van den Berg

Eefje de Visser

Foto: Ton van den Berg

Constant werd in de gaten gehouden hoe het weer zich ontwikkelde en het bleek dat Utrecht er nog redelijk vanaf kwam. Na 14.00 uur knapte het ook redelijk op en behalve de wind werd het ook nog met zo nu en dan een zonnetje nog lekker ook op de modderige velden.

De situatie rond 14.15 uur. Foto: Ton van den Berg

Dezelfde plek als hierboven rond 17.30 uur. Foto: Ton van den Berg

Ook het publiek zag in dat het weer nog meeviel en kwam later dan anders naar park Transwijk waar het rond half vijf stampvol was met circa 15.000 toeschouwers waardoor bij de entrees lange rijen ontstonden. Op zowel het grote veld als de kleinere 'Utrecht-locatie met lokale bands' trokken veel belangstellenden en zo werd het festival toch een geslaagd gebeuren.

Uiteindelijk zouden volgens de telling bij de entree 47.500 mensen het festival hebben bezocht, een recordaantal.

Lange rijen wachtende bezoekers bij de entree tot het Bevrijdingsfestival. Foto: Ton van den Berg

Burgemeester Jan van Zanen opende samen met de veteraan C.M. van de Vegt en oud-verzetsstijdster An van den Boomgaard het festival en had ook nog de tijd om een Vitens-waterpunt te openen, hoewel dat laatste symbolisch was want pas vanaf volgend jaar zullen die gratis watertaps te gebruiken zijn op het festivalterrein.

Burgemeester Van Zanen opent symbolisch de Vitens-watertap. Foto: Ton van den Berg

Voorzitter Machteld Smits spreekt Esther Lubberding (midden) toe en links opvolger Dennis Luken. Foto: Ton van den Berg

Informeel werd alvast afscheid genomen van Esther Lubberding die al meer dan tien jaar de Bevrijdingsfestivals in Utrecht geleid heeft, vanaf het moment dat het nog in het Griftpark werd gehouden. Zij wordt opgevolgd door Dennis Luken die werkt als docent Event Marketing aan de Hogeschool Utrecht (HU) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

Ook werd de Tolerantieprijs van Utrecht, ter waarde van 7000 euro, uitgereikt. Die ging naar de Wijkmediatoren Overvecht. Daarin zetten leerlingen uit groep 8 van de basisschool zetten zich vrijwillig in om conflicten tussen kinderen te helpen oplossen.