Beeld Geesink niet welkom bij Jacobikerk
Gepubliceerd: woensdag 11 februari 2015 17:00
De verplaatsing van het beeld van Anton Geesink naar het Jacobikerkplein ondervindt tegenstand van de kerkenraad van de Jacobikerk. Die vindt het maar niks dat de legendarische judokampioen en Utrechter van de 20e eeuw vlak voor hun gebouw komt te staan.
Volgens het kerkbestuur zou Geesink geen band hebben (gehad) met de Jacobikerk, maar dat is volgens Corrie Huiding, die een actie startte voor verplaatsing van het beeld, grote onzin. "Hij is nog gedoopt in die kerk, dat heeft zijn broer Gerard mij verteld. En hij is toch ook gewoon een kind van God. Die mag je toch niets verwijten."
Huiding startte vorig jaar een actie voor de verplaatsing van het beeld van de beroemde Wijk C-bewoner dat nu staat op wat zij 'een pisplek' noemt en waar auto's in de rij staan om naar de parkeergarage van de Bijenkorf te rijden.
Met steun van de maker van het beeld, Theo van de Vathorst, haalde Wijk C-bewoner Huiding 96 handtekeningen op, genoeg voor het starten van een 'recht van initiatief' waarmee ze de gemeente zover kon krijgen over een verplaatsing mee te denken. En dat lukte. Diverse gemeentelijke diensten hebben gezegd akkoord te gaan met de verhuizing van het beeld naar de kant van de Jacobikerk.
Maar, zegt het Wijkbureau Binnenstad, bij dit soort initiatieven wordt een financieel beroep gedaan op het leefbaarheidsbudget, en dan moet iedereen die op een of andere manier betrokken is akkoord gaan. En in dit geval mag de Jacobikerk meepraten en die mag zeggen dat ze het geen goed plan vindt, en dus gaat het niet door, aldus de logica van het Wijkbureau.
De kerkrentmeester van de Jacobikerk is Jan-Willem Palland, hij heeft gezegd dat er volop alternatieven in de wijk te vinden zijn, maar daar willen Huiding en Van de Vathorst niet aan beginnen. "Er is al vaak genoeg naar andere locaties gekeken, maar er was altijd wat zoals leidingen onder de grond of andere bezwaren. En daar komt bij dat het plein een plek is waar Anton onder de mensen kan staan en niet op een nieuw achteraf plekje."
Huiding is zwaar teleurgesteld in de houding van het kerkbestuur. "Dit raakt mij. Hoe kunnen ze dit doen?! Ik word hier heel emotioneel van. Wat zal de familie Geesink wel niet denken als ze dit horen?"
De normaal altijd enthousiaste Huiding weet het even niet meer, en dat gebeurt niet vaak. "Misschien kan de wijkwethouder Geldof nog iets doen", zegt ze verzuchtend. "Het gaat immers gewoon om openbare grond en de kerk kan zo'n beeld toch niet tegenhouden omdat ze niks met Geesink zouden hebben?!"