Ambtenaren onverrichter zake huiswaarts, Stadskantoor te klein
Gepubliceerd: maandag 6 oktober 2014 18:58
Tientallen ambtenaren gingen onverrichter zaken weer huiswaarts, voor hen was er geen plek maandag in het nieuwe Stadskantoor. Zij moesten vanuit huis aan het werk.
Maandag was het de dag dat de meer dan 3000 ambtenaren verhuisden naar het nieuwe Stadskantoor bij het Jaarbeursplein. Het werd een dolle boel want veel meer ambtenaren dan verwacht kwamen een kijkje nemen. En als iedereen komt is er niet voor iedereen plek, dat bleek wel tijdens deze eerste dag. Er zijn 2500 werkplekken voor 3200 (fulltime) ambtenaren.
Het werd ook een dag van landje-pik. Diverse gemeentelijke afdelingen zitten op dezelfde etages dicht tegen elkaar aan en al zijn er dan geen vaste werkplekken, de paar kasten die er staan werden volgestopt en daar kwamen plakkers op zodat anderen werden afgeschrikt. Nogal wat archiefmateriaal moest daarom in dozen blijven zitten.
Wie dan wat weg wilde gooien kwam ook van een koude kermis thuis want op de 22 etages staan geen prullenmanden.
Wennen was het ook nog in de kantine. Die kon de drukte amper aan zodat er lange rijen stonden en menige ambtenaar besloot dan maar naar buiten te gaan om in het Stationsgebied een broodje te scoren. Maar ook dat was geen optie want de lift nemen kostte ook veel tijd, ook die waren overvol.
Veel medewerkers ergerden zich aan de situatie waarbij het bijna onmogelijk was om aan het werk te kunnen. Want wie wel een werkplek had moest veel moeite doen om op de servers te kunnen inloggen. Begrip was er wel voor dat zo'n nieuwe situatie even wennen is, maar nogal wat mensen vroegen zich af of het 'nieuwe werken' waarbij je toch een eigen honk mist, niet gaat leiden tot desinteresse en demotivatie bij het personeel.
Veel medewerkers moesten er ook aan wennen dat ze op de etages in grote kantoortuinen komen te werken waar je met tientallen mensen tegelijk een klein gebied moet delen. Dat al die mensen op een etage, dat kunnen er twee- tot vijfhonderd zijn, dan vijf dames- en vijf herentoiletten moeten delen is ook even andere koek.
Met spanning wordt door nogal wat ambtenaren naar morgen, dinsdag, uitgekeken. Niet omdat dan ook het publiek voor het eerst in het Stadskantoor welkom is, maar vanwege 'Duitse toestanden'. Oftewel het feit dat vroege aanwezigen 'handdoekjes' gaan neerleggen op werkplekken om zo voor collega's een werkplek te verzekeren.