Aileen wil 'de stem van de jongeren' zijn
Gepubliceerd: dinsdag 20 oktober 2015 09:09
De Utrechtse Aileen van Leeuwen (21) solliciteert naar de functie van Jongerenvertegenwoordiger bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Bilthovense woont sinds kort in Utrecht en studeert Algemene Sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Van Leeuwens hoofdtaak zal zijn: het creëren van meer begrip voor de vluchtelingen. Dit wil ze bereiken door ‘gevluchte en niet gevluchte jongeren’ samen te brengen.
Interview door Zita Eijzenbach
Gefeliciteerd met je finaleplaats, hoe sta je er momenteel voor ten opzichte van medefinalist Sahar Afzal?
Dankjewel! Vanmiddag kreeg ik de tussenstand door en ik heb momenteel 61 procent van de stemmen binnen. Dat is heel goed en ik ben er blij mee, maar dat zal ook betekenen dat Sahar extra haar best gaat doen om me in te halen.
Tot vrijdag kan er nog gestemd worden; hoe ziet je campagne er tot dan toe uit?
Eigenlijk wil ik niet te veel prijsgeven over hoe en waar ik de komende dagen mijn campagne zal voeren, omdat het dan ook bij Sahar terecht kan komen. Zij is nu voornamelijk in Amsterdam te vinden, maar we willen elkaar natuurlijk niet voor de voeten lopen.
Stel, je wint vrijdag en wordt verkozen tot jongerenvertegenwoordiger, wat staat je dan te wachten?
Dan zal ik de komende twee jaar langs gaan op scholen, universiteiten en buurtcentra om zoveel mogelijk jongeren te horen en te spreken. Ik zal gastlessen en workshops organiseren en achterhalen wat de jongeren willen.
Hun mening, hun stem, geef ik als vertegenwoordiger door aan de Nederlandse politiek en uiteindelijk aan de Verenigde Naties tijdens drie speeches in New York.
Zijn er nog verdiensten verbonden aan de functie?
Nee, de komende twee jaar zal ik me zo’n twintig uur per week op volledige vrijwillige basis inzetten als jongerenvertegenwoordiger.
Twintig uur per week! En je studie dan?
Die zal dan op een lager pitje komen te staan. Ik heb momenteel bijna mijn bachelor binnen, dus dat komt dan wel weer goed uit.
Heb je ervaring in de politiek?
Nee, niet echt, eigenlijk helemaal niet. Wel heb ik meegedaan met de Model United Nations (MUN) met medestudenten. Tijdens zo’n conferentie wordt een bijeenkomst van de Verenigde Naties ‘nagespeeld’; iedere student vertegenwoordigt een eigen land, leeft zich in en maakt zich er sterk voor. Die ervaring kan ik goed gebruiken als jongerenvertegenwoordiger van de VN.
Wat zijn je kerndoelen als jongerenvertegenwoordiger?
Ik wil onder de jongeren in Nederland meer begrip creëren voor gevluchte jongeren. Over het algemeen is de houding die jongeren hebben ten opzichte van vluchtelingen positief en toegankelijk, maar toch is er ook tegenstand.
Zoals?
Ik lees wel eens een reactie op Facebook of op Twitter; van die harde woorden die daar af en toe te lezen zijn, schrik ik wel.
Waar denk je dat de tegenstand aan te wijten is?
Ik ben van mening dat deze houding een gevolg is van te weinig of foutieve informatie over vluchtelingen die via de media verspreid wordt. Ik zou graag dat gebrek aan kennis of de foutief verstrekte informatie willen inperken en wegnemen.
Zullen er niet altijd tegenstanders van het huidige asielbeleid blijven bestaan?
Waarschijnlijk wel, maar het is ook niet mijn doel om meningen te veranderen. Ik sta open voor iedere mening, mits die onderbouwd is met feiten en ervaringen van de persoon zelf. Een argument gevormd op basis van ‘ergens iets lezen’ of ‘iemand die iets gezegd heeft’, telt voor mij niet.
Wat moeten jongeren weten over vluchtelingen?
Dat ze vooral geen IS-strijders zijn en dat ze hier niet komen om ons iets aan te doen. Onlangs heb ik tijdens een evenement bij Cafe Averechts met Syrische vluchtelingen uit het Beatrixgebouw gesproken; zij zijn net zulke mensen als wij, maar zij zijn gevlucht voor een oorlog.
Hoe wil je het voor elkaar krijgen om beide ‘groepen’ jongeren met elkaar in contact te brengen?
Ik heb al wel ideeën, zoals bijvoorbeeld het organiseren van een voetbaltoernooi waarbij gevluchte en niet gevluchte jongeren samen in een team spelen. Zo leren ze elkaar kennen en krijgen ze de juiste informatie over elkaar, ook informatie die ze wellicht nog niet hadden.
Heb je nog andere ideeën voor projecten die je wilt opzetten?
De projecten zijn nog in ontwikkeling en hangen af van de groepen jongeren. Studenten aan de Universiteit kan je interesseren voor een college vol feiten en cijfers over vluchtelingen. Bij een ROC-klas hoef je dat niet te proberen: Daar is het effectiever om een vluchteling zelf een gastcollege te laten invullen.
Ga je je ook richten op scholieren?
Iedereen vanaf een jaar of 15 wil ik bereiken. Scholieren zou ik mee willen nemen naar een asielzoekerscentrum. Daar kunnen ze met eigen ogen zien hoe het eraan toegaat daar en hoe vluchtelingen echt zijn.
Als je gekozen wordt, zul je het eerste jaar met de huidige jongerenvertegenwoordiger Saya Abdullah meelopen. Hij komt toevallig ook uit Utrecht. Ken je hem al?
Een beetje: Ik heb hem al eens gesproken op een borrel na een evenement. Het klikte wel en ik denk dat hij een goede leermeester zal zijn. De klik wil trouwens niets zeggen over de verkiezing: Saya is onpartijdig gedurende de campagne.
Ben je de komende dagen nog in Utrecht te vinden om campagne te voeren?
Jazeker! Nu ben ik vaak op De Uithof, in de binnenstad en in mijn geboortedorp Bilthoven campagne aan het voeren.
Wat ik wel kan verklappen, is dat ik woensdagochtend nog iets nieuws ga proberen, maar wat, waar en hoe precies, dat hou ik nog even voor me.
Tot vrijdagavond 21 uur kan er gestemd worden op Aileen via http://www.jongerenvertegenwoordigers.nl/de_verenigde_naties/verkiezing/stemmen of door het versturen van een SMS met de tekst ‘AILEEN’ naar 5040.