7 mei 1945: 'Bevrijding Utrecht indrukwekkender dan Parijs'
Gepubliceerd: donderdag 7 mei 2015 16:00
Maandag 7 mei 1945 - De pers is er bij om van de bevrijding in Utrecht verslag te doen. Naast het bordes van het stadhuis staat een radioreportagewagen van de BBC en verslaggever Robert Dunnett is al op de schouders gegaan van het enthousiaste volk.
BEWEGENDE BEELDEN: KIJK HIER NAAR DE FILMBEELDEN GEMAAKT DOOR DE PERS VAN DE INTOCHT IN UTRECHT: KLIKHIER
Diverse oorlogscorrespondenten verklaren dat het overweldigende enthousiasme van de Utrechters de bevrijders hebben verrast. Er zijn heel wat steden bevrijd: Parijs, Antwerpen, Brussel, Eindhoven, maar zo overweldigend als in Utrecht hadden ze niet eerder meegemaakt.
“Utrecht was indrukwekkender dan Parijs”, zegt een oorlogsverslaggever van de News Chronicle die inmiddels met andere journalisten gehuisvest is in Hotel Noord-Brabant aan het Vredenburg en in hotel Pays Bas aan het Janskerkhof . “Ik had op zeker ogenblik wel 40 of 50 mensen op mijn jeep zitten. Al mijn spullen kwamen in het gedrang.”
Onder de pers bevindt zich naast de BBC-reporter Dunnett, die bij het stadhuis verslag doet, ook de reporters van ANEP John O'Connor Howe (die heel goed Nederlands spreekt), Goderey en Heymans.
Een andere reporter, de heer Roland van persbureau Reuter, zegt dat bij de binnenkomst in de stad het levensgevaarlijk was om met de auto stil te staan: "Als je eenmaal stil staat ben je een verloren man: je komt wel in, maar niet meer uit de verstrengeling van die enthousiasten."
Muziek is er bij het stadhuis ook via de reportagewagen van het illegale verzetsorgaan Ons Volk die Engelse muziek laat horen opgenomen op schellakplaten van Engelse zenders. Ook worden er toespraken gehouden voor de microfoon van deze reportagewagen. Onder andere van een paar Nederlandse jongens in Brits uniform die vijf jaar geleden vanuit Frankrijk naar Engeland waren overgestoken en zich hadden aangesloten bij het Britse leger. Een van hen vraagt de groeten te doen aan de familie Boom in Baarn.
De Britse oorlogscorrespondent Ronald Walker zegt in Het Parool dat de ontvangst van de geallieerden in Utrecht wel een lawine leek. Een lawine van mensen die de pantserauto's bestormden. "Men omhelsde ons en schudde ons de handen in dolle vreugde en uitgelatenheid. Vrouwen en ook mannen met tranen in de ogen herhaalden steeds weer: 'Vijf jaar lang hebben we gewacht en nu zijn jullie hier'. Onze jeep werd gewoonweg overstroomd. Op een gegeven ogenblik bevatte zij meer dan dertig passagiers."