Kanaries, het nieuwe concert van Stichting Utrechts Requiem
Gepubliceerd: zaterdag 4 november 2023 08:09
Door Jim Terlingen - Kanaries in de kolenmijn vielen als eerste om wanneer giftig gas zich ondergronds verspreidde. Zo wisten de mijnwerkers dat ze zich uit de voeten moesten maken.
De geschiedenissen van de hoofdpersonen in het nieuwe concert van Stichting Utrechts Requiem zou je eveneens als waarschuwing kunnen zien. Als deze mensen uitvallen, zijn wij dan zelf straks zelf aan de beurt? En: wie is hier nu eigenlijk ‘gek’?
Concept
Het concept van ‘Kanaries’ is gelijk aan de drie eerdere producties van Stichting Utrechts Requiem. Componisten en een tekstschrijver hebben de levensverhalen van zes hoofdpersonen op (klassieke) muziek gezet. Instrumentalisten en zangers spelen en zingen deze muziek samen met de hoofdpersonen.
Het zijn zes muzikale verhalen van mensen die moesten knokken om hun leven op de rit te krijgen. Wat hen bindt is een enorme veerkracht. Ze staan zelf op het podium tussen professionals, om hun verhaal voor het voetlicht te brengen. Sommigen zingen of spelen mee met de musici, anderen lezen een eigen tekst voor, een brief of gedicht - alles naar draagkracht.
De première is op vrijdagavond 10 november in de Bibliotheek Neude (kaartjes 5 euro) en de tournee − van meer dan 20 voorstellingen − sluit af met twee concerten in TivoliVredenburg op 31 maart 2024. Voor het publiek zijn meerdere concerten voor een kleine bijdrage te bezoeken. Kanaries speelt naast TivoliVredenburg ook in buurtcentra en instellingen. Daar kun je ook een kaartje kopen voor €2,50, inclusief een kopje soep. Zie de agenda.
Hoofdpersonen
De hoofdpersonen - Jurre, Varma, Edwin, Thomas, Jeroen en Dunya - hebben een verschillende achtergrond, leeftijd en geschiedenis. Het zijn mensen die misschien wel gevoeliger zijn dan anderen voor de manier waarop we met elkaar de samenleving hebben ingericht.
Sommigen werden slachtoffer van het gedrag van anderen, met alle gevolgen van dien. Of ze hebben om een andere reden moeite zich aan te passen aan de waan van de dag. Je zou hen psychisch kwetsbaar kunnen noemen. Maar misschien is het tijd om ons eens achter de oren te krabben. Welk verhaal vertellen zij? En wat zegt dat over ons? Over hoe wij met elkaar omgaan?
Meer over de hoofdpersonen en hun verhalen vind je op deze website.
Blom
Filmmaakster en psychodramatherapeut Ellen Blom is de drijvende kracht achter Stichting Utrechts Requiem. In haar rol als therapeut krijgt zij te maken met indrukwekkende verhalen. Het is de veerkracht van mensen die haar treft, de kracht die mensen uit zichzelf halen om een wending aan hun leven te geven.
Dit bracht Ellen er toe om een concept te bedenken waarin deze mensen een stem krijgen; een symfonie van hoop, een verhaal dat troostend en helend is voor het publiek en voor henzelf. Muziek is in haar overtuiging de kortste weg naar het hart.
De eerste drie projecten van Stichting Utrechts Requiem kenden lovende reacties van publiek en pers. Ook Nieuws030 besteedde er steeds aandacht aan: 2017 - 2019 - 2021.