2024 is een soort Dirkje Kuik-jaar.

In oktober was het precies 95 jaar geleden dat de schrijfster en beeldend kunstenares als William Diederich Kuik werd geboren.

(Al heel jong voelde Kuik dat hij als vrouw geboren was in een mannenlichaam. Kuik ging pas op zijn 48e, in 1977, de voornaam Dirkje bezigen. Weer twee jaar later liet Kuik zich in een ziekenhuis in Londen opereren.)

En het is dit jaar ook 50 jaar geleden dat Kuiks roman ‘De held van het potspel’ in boekvorm met eigen illustraties verscheen en bekroond werd met de Vijverprijs (de huidige Bordewijkprijs) voor het beste Nederlandse proza van het jaar 1974.

Vanwege deze twee jubilea brengen de gemeente Utrecht (Werkgroep Directe Voorzieningen), Salon Saffier (Utrechtse stichting literair erfgoed) en Galerie Waterbolk deze dagen een hommage aan Dirkje Kuik.

Dichtbij het voormalige woonhuis-atelier van Kuik, op de hoek Oude Kamp-Herenstraat, is vandaag een attentiesteen met een QR-code gekomen, die linkt naar deze pagina. Dirkje Kuik woonde en werkte vanaf 1934 met onderbreking van enige jaren tot haar overlijden op het adres Oude Kamp 1.

Vlak voor de onthulling van de steen. Foto: Niels Bokhove

Hoek Oude Kamp-Herenstraat, dinsdagavond. Foto: Jim Terlingen

(Even eerlijk zijn: niet iedere Utrechter vindt zo'n best prominent aanwezige zwart-witte code een esthetische toevoeging aan de stad.)

In Galerie Waterbolk op de Schoutenstraat is tot en met aanstaande zondag een expositie met literair en beeldend werk van Dirkje Kuik. De openingstijden zijn 13-18 uur.

Galerie Waterbolk. Foto: Harry de Keijzer

Op zaterdagochtend 14 december vertellen in de galerie Niek Waterbolk (galeriehouder) over het (vroege) beeldend werk van Dirkje Kuik en Marijke van Dorst (Salon Saffier) over het literaire werk, toegespitst op ‘De held van het potspel’. Op zondagmiddag 15 december draagt dichteres Ellen Deckwitz op de Schoutenstraat gedichten voor van Dirkje Kuik.

Meer informatie via www.salonsaffier.nl.

(JT)