Heineken weigert 'het Gerucht' aan Utrecht uit te lenen
Gepubliceerd: vrijdag 31 januari 2020 21:00
Door Ton van den Berg - Het beroemdste werk van de Utrechtse surrealistische schilder Jopie Moesman (1909-1988) is 'het Gerucht' en de onthulling van een kopie ervan markeerde vrijdag de opening van de expositie 'Sporen van Moesman' in het gebouw Kunstliefde aan de Nobelstraat.
Het is ondanks aandringen van velen, waaronder de stichtiing Muzum, niet gelukt om het originele schilderij dat Moesman in 1937 maakte naar Utrecht te krijgen. Ook komt het niet voor in de expositie die binnenkort start in het Centraal Museum en dat aan het surrealisme en het werk van Moesman is gewijd.
Directeur Bart Rutten van het Centraal Museum opende de expositie in Kunstliefde samen met wethouder Anke Klein. Bij die gelegenheid vertelde Rutten dat er flink druk is uitgeoefend op de familie Heineken die het schilderij in bezit heeft. De reden dat het Gerucht niet wordt uitgeleend is volgens Rutten dat het kunstbezit van Heineken, dat ergens in een huis in Frankrijk is ondergebracht, niet uit elkaar mag worden gehaald.
Dat Utrecht het nu moet doen met een, door de fotograaf Luuk Huiskes bewerkte, fotokopie is omgeven met symboliek want de stad had eigenaar kunnen zijn van het schilderij. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is het aangeboden aan het Centraal Museum maar een wethouder stond niet toe dat het gekocht werd omdat het te aanstootgevend zou zijn. In 1946 werd het schilderij bij een expositie van Kunstliefde in het Centraal Museum (Moesman was lange tijd ook lid van de kunstenaarsvereniging) op last van de burgemeester verwijderd. Uiteindelijk kocht Alfred Heineken het schilderij en is het nog steeds eigendom van de familie.
Om het oud-lid Moesman te eren is de expositie in Kunstliefde aan hem en aan het Gerucht opgehangen. Curator Luuk Huiskes is in de stad op zoek gegaan naar zowel historische stukken en werken van tijdgenoten van Moesman als werk van hedendaagse (o.a.Utrechtse) kunstenaars. Zo zijn er werken te zien van tijdgenoten zoals Willem van Leusden en Willem Wagenaar als ook van kunstenaars als Charles Donker en Peter van Poppel die hem portretteerden. Ook zijn er tekeningen van Moesman zelf te zien.
Van hedendaagse kunstenaars is er werk van onder anderen: Erik Rijssemus (schilderijen), Paul Klemann (schilderijen), Petra Berghorst (grafiek), Luuk Huiskes (fotografie) en Paul Bogaers (fotografie/collages).
Kunstliefde in de Nobelstraat is open woensdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur. De expositie duurt t/m 1 maart.