Iedere maandag en donderdag schrijft steeds een andere Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is alweer deel 27 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
   

Door Raymond Taams

Leven in een grote stad anno 2021 is zenuwslopend, en dat is de schuld van de feitenmens. Letterlijk achter iedere voordeur kan plotseling een feitenmens opduiken, bijvoorbeeld wanneer u een in vrolijke kleuren gedrukte folder voor een kleinschalig buurtfestival door de brievenbus komt gooien. De feitenmens zal u wijzen op het feit dat er een NEE NEE-sticker boven de gleuf is geplakt, en u eraan herinneren dat papier slecht is voor het milieu.

Wat de feitenmens door zijn overvloed aan kennis echter uit het oog verloor, is het einddoel van de mensheid: volledige zelfvernietiging. Duizenden jaren techniek en beschaving, uitmondend in een ontzagwekkende hoeveelheid kernwapens, zijn hiervoor het sluitende bewijs. Er moet alleen nog op de knop worden gedrukt, maar er verschijnt in de komende tweehonderd jaar ongetwijfeld iemand die dat wil doen. Tot dat moment zitten wij opgescheept met het gemekker van de grootsteedse feitenmens.

In 2003, op mijn eenentwintigste, verhuisde ik naar Utrecht met de droom om een beroemde radiodiscjockey te worden. Uiteindelijk schopte ik het tot een jaarcontract bij de landelijke zender Kink FM, maar de echte doorbraak bleef uit. Nu droom ik ervan om een gelauwerde romanschrijver te worden, vurig hopend dat ook dit mislukt.

‘IMAGINE BEING THERE’, de lichtgevende letters op het onooglijke zandkleurige gebouwtje naast het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan, liggen ten grondslag aan die merkwaardige geestesgesteldheid.

‘BEING THERE’, betekende in mijn tijd als Kink FM-presentator: een tl-verlichte studio in een betonnen kolos op het Hilversumse Mediapark, van waaruit ik iedere werkdag dezelfde nummers moest aankondigen.

Radio-mutanten van de feitenmens beschikten namelijk over onderzoeksgegevens waaruit bleek dat luisteraars voortdurend dezelfde muziek willen horen. Iets bereiken in de moderne maatschappij kan slechts als feitenmens, leerde ik ervan. Zelf ben ik helaas geen feitenmens, ik ben een dromenmens. ‘IMAGINE BEING THERE’ is voldoende.
  
Raymond Taams, schrijver

PS1. Meer over 'Imagine Being There' op de site van de kunstenaars Martin and Inge Riebeek (en daarop ook deze variant).

PS2. Het kunstwerk staat op deze locatie (Google Maps)

PS3. Raymond Taams (1981) is een schrijver en journalist.
Op Nieuws030 heeft hij zijn eigen column (bijvoorbeeld deze)
en publiceert hij verhalen als De IJzeren Man (bijvoorbeeld deze).
D
it is zijn eigen weblog.   

  

Dit is deel 28 in deze serie, met de bijdrage van NOS-redacteur Mirjam van Elburg. 

Hier leest u de vorige aflevering (26).

En hier een overzicht van alle bijdragen.