De Utrechtse beeldengalerij (11) - In de 3 krone·
Gepubliceerd: maandag 7 december 2020 07:26
Iedere maandag en donderdag schrijft steeds een andere Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 11 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
Door Paul Krijnen
In de gevel van Oudegracht 227 zit een zeventiende-eeuwse gevelsteen met een afbeelding van drie kronen. Vermoedelijk is de steen circa 1650 door de Utrechtse korenhandelaar Jan Bastiaensen van Schoonderwoert of een van zijn opvolgers geplaatst. Waarom juist voor deze afbeelding gekozen werd, is niet bekend. De steen is in 2010 vakkundig gerestaureerd en opnieuw beschilderd en verguld door beeldhouwer Richard Wendling, waardoor hij weer mooi tegen de gevel afsteekt.
In het pand is al ruim dertig jaar een buurthuis gevestigd. Oorspronkelijk heette het Buurthuis Oudegracht, maar sinds de verzelfstandiging in 2013 is de naam veranderd in die van de gevelsteen: 'In de 3 krone'. De punt die op de gevelsteen na de laatste letter staat, is voor het gemak weggelaten. Toch is die niet zonder betekenis want de steenhouwer heeft als gevolg van ruimtegebrek de 'n' achter de krone moeten weglaten en die gecompenseerd door een punt: 'In de 3 krone·'.
Als dirigent had ik vanaf 1990 in Amstelveen een buurthuiskoor, het Meentkoor. Het heen en weer reizen vanuit Utrecht was nogal bewerkelijk en daarom besloot ik na een paar jaren dat ik beter in Buurthuis Oudegracht, voor mij twee straten verderop, een koor kon oprichten. De leiding van het buurthuis stemde ermee in en zo ging in het najaar van 1994 een nieuw koor van start, dat al snel de naam Zangria kreeg.
Het was wel even slikken toen ik op de allereerste repetitie het buurthuis binnenliep en er al een nieuw koorlid op mij zat te wachten die zich voorstelde met de achternaam Van der Meent. Het voelde alsof een hogere macht mij wilde laten weten dat het Meentkoor er niet mee instemde dat ik het ontrouw werd. Ik ben in Amstelveen nog een aantal jaren gebleven.
Zangria groeide uit tot een heel plezierig koor dat ik ook nu nog graag leid. We hebben vele bijzondere uitvoeringen gehad, zoals opera’s van Purcell, Gluck en Mozart en ook door leden van het koor samengestelde producties rondom de componist Elgar en rondom Finse en Tsjechische muziek. En tegelijk is het een echt buurthuiskoor waar gezelligheid een belangrijk onderdeel van het geheel is.
Toen mijn kinderen de geschikte leeftijd bereikten, heb ik in hetzelfde buurthuis het kinderkoor 'De Jonge Gracht' opgericht, waarin zij jarenlang samen met een kluit andere kinderen ijverig aan kerstmuziek en musicalproducties als Negen levens (Cats), Oliver en Kom terug en Dans met mij (My Fair Lady) werkten. Het kinderkoor heeft 12,5 jaar bestaan.
Al met al werd het buurthuis een soort verlengstuk van mijn huiskamer. Ik had ook altijd een sleutel, zodat ik de koren kon binnenlaten. En het voelde alsof ik twee van de drie kronen in mijn koren gerealiseerd had en was benieuwd waar die derde kroon voor zou staan.
Tot dit voorjaar de ruimte opeens te klein werd voor Zangria. Nadat we enige tijd in de open lucht hadden gezongen, zijn we verhuisd naar De Saffier op de Saffierlaan, waar een grote zaal is en de ramen open kunnen, zodat er goed geventileerd kan worden. Momenteel werken we aan een project met Spaanse muziek, waarbij de dichter García Lorca een belangrijke plaats inneemt.
Het inleveren van de sleutel van 'In de 3 krone' voelde bijna als een persoonlijk verlies. Gelukkig kan ik de mooie gevelsteen 'In de 3 krone·' op mijn dagelijkse wandeling over de gracht blijven bewonderen.
PS. Dit is de locatie van het kunstwerk (Google Maps).
PS2. Meer over de gevelsteen 'In de 3 krone·' op de site van het Utrechts Geveltekenfonds (UGTF).
PS3. Dit is de website van het buurthuis 'In de 3 krone'.
PS4. Paul Krijnen is dirigent van verschillende koren, secretaris van het UGTF en schrijft artikelen en boeken over Utrechtse geschiedenis. In 2017 ontving hij van burgemeester Van Zanen de Speld van de stad Utrecht voor zijn bijdrage aan de koorcultuur in de stad.
Dit is deel 12 in deze serie met de keus van Geneviève Waldmann, directeur uitgeverij VBK.
Hier leest u de vorige aflevering in deze serie.
En hier een overzicht van alle bijdragen.