Welvaart Utrecht 44 - ‘Dit is het nieuwe gezicht van de stad’
Gepubliceerd: maandag 12 juni 2017 07:00
De rubriek Welvaart Utrecht over de opkomst van de stad in de afgelopen vijftig jaar, iedere maandag, woensdag en vrijdag in Nieuws030. Vandaag deel 44.
Louis Engelman - Nu de verbouwing van het Utrechtse Stationsgebied halverwege is heeft gemeentelijk projectdirecteur Albert Hutschemaekers zijn werkzaamheden overgedragen. Vijftien jaar lang was hij één van de hoofdrolspelers in de veranderingen rondom het station. In een interview met Charlotte Huisman in de Volkskrant keek hij in juni vorig jaar ‘met een goed gevoel’ terug op deze periode.
Hij zei toen zich er enorm op te verheugen dat het water weer terug zou komen in de Catharijnesingel en dat je bij TivoliVredenburg op het terras aan het water kon zitten. De bouw van het Stadskantoor, de verbouwing van het Centraal Station, de realisatie van het nieuwe muziekgebouw en de vernieuwing van winkelcentrum Hoog Catharijne,
Hutschemaekers zat er met z’n neus bovenop. Hij vertegenwoordigde het stadsbestuur in dit gigantische publiek-private project met een budget van 3 miljard euro. Groot vertrouwen had hij erin dat één van de doelen – de verbeterde verbinding tussen station en binnenstad – behaald zou worden.
Overigens kent het Stadskantoor een aantal indrukwekkende data. Ik noem ze: 70-90 meter hoog, 65.000 m2 vloeroppervlak, 600.000 bezoekers per jaar, 2500 werkplekken, 3200 medewerkers en 2200 fietsparkeer-plekken.
Een nadeel noemde Hutschemaekers het wel dat het merendeel van de grond in het gebied in handen is van anderen, zoals Klépierre (voorheen Corio), de Jaarbeurs en de Nederlandse Spoorwegen. Dat maakte de samenwerking niet altijd gemakkelijk. Er waren tegenovergestelde belangen, naast het feit dat nieuwe colleges van b. en w. telkens met andere wensen kwamen.
Anekdotisch vertelt Hutschemaekers over een moeizaam overleg met de Jaarbeurs over de ontwikkelingen aan de westkant van het station. Hij zette een fles whisky op tafel en zei: ‘Die gaat pas open als we de handtekeningen hebben gezet.’ Om drie uur ’s nachts werd die fles ontkurkt.
Vele gesprekken heeft Hutschemaekers tussen 2006 en 2009 moeten voeren vóór de plannen min of meer definitief werden. Maar ook nadat in 2009 de eerste paal de grond in ging is er nog geregeld bijgestuurd, niet in het minst vanwege de economische crisis die een jaar eerder losbarstte waardoor de kantorenmarkt instortte.
Volgens de directeur heeft Utrecht er goed aan gedaan toch vast te houden aan de bouw van vele vierkante meters kantoorruimte bij het station. Deels omdat het project hiermee moest worden gefinancierd, maar ook omdat er naar zijn mening veel vraag naar zal blijven bestaan op deze centrale en goed bereikbare locatie.
Hij juicht de metamorfose van de stad toe. ‘Natuurlijk is Utrecht beroemd om haar oude binnenstad met middeleeuwse wortels, maar dit is het nieuwe gezicht van de stad’, aldus Hutschemaekers, wijzend op het vernieuwde stationsplein aan de Croeselaan.
Volgende deel: Economisch profijt van centrale ligging