Voorstellingen in Utrecht over de Tweede Wereldoorlog
Gepubliceerd: zondag 1 mei 2022 18:27
Door Jim Terlingen - Theatermakers en artiesten in heel Nederland zetten zich elk jaar in om de meidagen van extra betekenis te voorzien. Meer dan honderd voorstellingen hebben ieder op hun eigen manier betrekking op de Tweede Wereldoorlog. In Utrecht zijn er acht verschillende voorstellingen.
Deze drie spreken mij in het bijzonder aan:
1. Vrouwen in verzet, theatrale audiotour - 4 mei, startpunt: Prins Hendriklaan 50A, 21 uur
Negen Utrechtse studenten verdiepen zich in de verhalen van twee studerende verzetsvrouwen, de nichten Truus en Trui van Lier. Hoe was het om student te zijn in tijden van oorlog? Hoe was het voor een vrouw om in verzet te gaan? Zouden zij het zelfde hebben gedurfd?
Het enige wat je zelf mee moet nemen is een telefoon met internet, een koptelefoon en wandelschoenen. De routekaart en audiofragmenten staan op de website. De tour is gratis. Zie: www.vrouweninverzet.nl
2. De Maliebaanmonologen - 3 en 4 mei, Villa Concordia, 20 uur
Deze 'klassieker' uit 2015, die in 2016 ook op tv was, wordt dit jaar weer gespeeld door Theatergroep Aluin. Fascinerende verhalen van aartsbisschop De Jong, NSB-leider Mussert, SS-voorman Feldmeijer, verzetsheldin Dr. Max, secretaresse van de Sicherheitspolizei, Erna Boomsma en Frits Elzas van de Joodse Raad.
Deze reprise is voor mij éxtra bijzonder (ik ben maar even onbescheiden): twee dagen geleden bracht ik een boek uit, De Joodse Raad van Utrecht, waarin voor het eerst foto's van de echte Frits Elzas te zien zijn. Ook staat erin dat Elzas niet tot in september 1943 op de Maliebaan woonde (zoals in de introductie van de tv-registratie verteld wordt), maar dat hij daar in februari 1942 al weg was. Voor de kunstuiting is dit een detail, maar ik meld het hier maar even.
De Maliebaanmonologen zijn overigens ook via NPO Start nog te zien.
3. Rondleiding Domtoren in Oorlogstijd - 4 mei, 20.30 uur
Het is dinsdagmiddag 14 mei 1940, vier dagen na de Duitse inval. Twee leden van de studentenweerbaarheid staan op de Domtoren om de hemel af te turen naar mogelijk naderende Duitse vliegtuigen. Richting het westen stijgen donkere wolken op aan de horizon. Rotterdam is gebombardeerd. Diezelfde middag wordt onderstaand pamflet in grote aantallen door de Luftwaffe over Utrecht uitgestrooid. Nederland capituleert diezelfde dag en Utrecht blijft het lot van Rotterdam bespaard.
Jim Terlingen is historisch onderzoeker met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog in Utrecht.
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie: www.jimterlingen.nl