Jim Terlingen - Wist u dat er in Amsterdam een Geertruida van Lierstraat is? Ik zal eerlijk zijn: ik tot deze week niet. Hij ligt in de wijk De Aker in Amsterdam Osdorp, ongeveer sinds 1989.

Wat een beetje verwarrend is: met 'Geertruida van Lier' kun je zowel Truus als Trui bedoelen. De Utrechtse nichten, die allebei in de oorlog verzetsactiviteiten ondernamen, werden beiden vernoemd naar hun grootmoeder. Er was trouwens wel een klein verschil: Trui heette officieel 'Geertruida Elisabeth' en Truus 'Geertruida'. 

De Amsterdamse straat gaat over Truus. Die zekerheid haal ik uit de tekst op het straatnaambord: '(1921-1943) / Actief in het Nederlands verzet '40-'45 / lid van de Amsterdamse verzetsgroep CS-6'.

Zeker vanwege die verwarring hadden hem beter Truus van Lierstraat kunnen noemen. Maar de Amsterdamse straatcommissie wist toen misschien haar roepnaam nog niet? Enfin.

Waar ik het over wil hebben: in de hoofdstad bestaat een actief projectbureau met de naam Geef Straten een Gezicht. Zij hebben als doel de herkomst van de straatnamen zichtbaar te maken. Ze positioneren panelen dichtbij de straatnaamborden, voorzien van een beeld en enkele regels tekst.

Dit jaar is bij de Geertruida van Lierstraat zo'n paneel geplaatst. Die ziet er picobello uit (behalve dan het spelfoutje in het woord 'gefusilleerd') - die inmiddels al weer is weggehaald (JT, 1 juni) 

Foto: Geef Straten een Gezicht

Wat ik zo aardig vind aan de tekst op het paneel, is dat ook het struikelsteentje voor de moeder van Truus vermeld staat. Waarom? Nou, bij de Utrechtse struikelsteenlegging in 2021 voor Truus was door de organisatoren haar moeder Derkje vergeten. Omdat ook zij is omgekomen in de oorlog maakte ik me hierna sterk voor herstel van deze fout. Daarbij trapte ik, heb ik later gemerkt, op gevoelige teentjes.

Vorig jaar kwam het steentje voor de moeder van Truus er. Burgemeester Dijksma ondersteunde m'n oproep en ook andere mensen binnen de gemeente Utrecht werkten grandioos mee. Heel blij mee.

Maar een logische aanvullende tekst over Derkje op het informatiebord bij het ouderlijk huis van Truus en Derkje werd tegengehouden. Iemand van het Centraal Museum (ik noem geen namen) noemde als argument "Derkje is veel minder bekend dan Truus". Dat vind ik best erg. En ik leerde: de gevoelige teentjes zaten in die hoek. Omdat het informatiebord bij de ticket office van het Rietveld Schröderhuis staat, gaan zij daarover.

De toezegging van het Centraal Museum om in plaats daarvan informatie over het steentje voor Derkje op hun website te gaan zetten, is na een dik jaar nog niet nagekomen. Goh.

Geef mij maar Amsterdam.
(Maar wacht... dat was toch een liedje?)