Door Jim Terlingen - Begin dit jaar verscheen in het blad SteenGoed van het Utrechts monumentenfonds een mooi lang artikel van Ton Hooft, 'Historische winkelpuien Twijnstraat - puien, ondernemers erachter en hun overig nagelaten erfgoed’. 

Hoofts interesse in dit onderwerp komt voort uit het feit dat hij ruim een kwart eeuw lang woonde boven de zuivelhandel van z’n ouders op nummer 65.

Hij beschrijft in het artikel zo'n twintig winkelpuien op de Twijnstraat uit de periode 1850-1909. Naast beschrijvingen met veel afbeeldingen gaat het ook over de ondernemers. Voor geinteresseerden is het SteenGoed-artikel (pdf) zeker een aanrader.

Ik wil er hier twee dingetjes aan toevoegen en die gaan allebei over de joodse ondernemer Ben Simons. Hij - en eerder zijn vader Jacob - had een winkel op Twijnstraat 14, een pand dat sinds 1993 onderdeel uitmaakt van de AH-vestiging in de straat.

Ten eerste is dat de foto bovenaan deze pagina. Die kreeg ik vorig jaar toegestuurd van nazaten van hem. Hij deed in manufacturen en vooral in gebreide goederen en geweven producten, staat in het artikel. Dat klopt. De winkel heette (in ieder geval een periode lang) 'De Concurrent', zien we. "Wij zijn en blijven de goedkoopste" staat op het bordje dat voor het raam hangt. Een mooi tijdsbeeld. In 1960 stopt Ben ermee. Zijn vader Jacob begon in 1898 met de zaak.

Jacob Simons was Bens vader, toen nog huurder van het pand. Utrechts Nieuwsblad, 1904

En het tweede is: Bens jongste dochter Lies staat op de iconische foto uit 1942 van Nico Jesse die u hieronder ziet. Het verbaasde me eerlijk gezegd een beetje dat dit feit het SteenGoed-artikel niet haalde. Deze ontdekking deed ik vorig jaar samen met collega-onderzoeker Victor Frederik, hetgeen zelfs landelijk nieuws werd. Nouja, kan gebeuren. :-)

Lies Simons tussen de zusjes Wijzenbeek op de iconische foto uit 1942 van Nico Jesse (Nederlands Fotomuseum).

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl