Door Jim Terlingen - Het Nieuws030-artikel van vorige week over de vondst van een tekening over NSB-kamp Rhijnauwen heeft veel teweeg gebracht. Het creëerde flinke media-aandacht (oa AD, RTL-televisie, RTV Utrecht).

Het gevolg is dat de Marktplaats-verkoper niet zijn gevraagde 75 euro krijgt, maar meer dan 1000 euro (biedingen boven dat bedrag bleken vals). Geinig, maar ik had natuurlijk slimmer moeten zijn: metéén kopen en schenken aan het Utrechts Archief. Leerpuntje.

Gelukkig kwamen er ook interessante inhoudelijke reacties.

1. Krantenfoto's

Ludmilla van Santen van Werkgroep Oorlogsdoden keek in Delpher, de website van het Nationaal Archief waarin vele kranten uit het verleden zijn te doorzoeken. Enkele jaren geleden speurde ikzelf daar al in alle hoeken en gaten, maar er komen steeds weer krantentitels bij.

Dus is er nu een foto van het kamp (zie boven). De eerste van dichtbij. En een foto van de laatste kampcommandant, de heer Beuker:

2. Voorwerp

Bestuurslid Pieter Trap van Stichting Behoud Oorlogsherinneringen stuurde een bericht. “Drie jaar geleden heb ik met toestemming van de eigenaar van het gebied, Universiteit Utrecht, veldwerk verricht op het voormalige kampterrein. Een medewerker van de universiteit en ik zochten er met metaaldetectoren."

"Daarbij vonden we veel schroot: deurscharnieren, spijkers en emaille stukjes van bestek en pannen. Maar ook een heel bijzonder voorwerp: een handgemaakte koperen ring. Die lag in het deel waar de geinterneerden verbleven."

"Volgend jaar krijgen we in de watertoren in Harderwijk een expositieruimte, waarbij we ook in wisselende opstellingen objecten gaan tonen. Daar zou deze ring mogelijk ook te zien kunnen zijn." 

De door Pieter Trap gevonden ring. Foto: PT

3. Bewaker

Ook Utrechter Robin van Essen meldt zich met een verhaal. ”Van mijn opa Reijer van Essen (1905) weet ik dat hij bewaarder was in een kamp met NSB’ers en ander naar volk na de bevrijding. Ik heb een foto waarop hij bij dat kamp poseert. Maar van welk kamp weet ik niet goed. Mij is altijd iets verteld dat het rond Utrecht was.”

Reijer van Essen als bewaker bij een NSB-kamp. Foto: collectie Van Essen

4. Terrein

Martijn Wolthers, 'bosbaas' op de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen namens de gemeente Utrecht, reageert ook:

"Jorn (van de proefboerderij Uithof) en ik hebben het dit weekend over je artikel gehad. Hij kon me vertellen dat een oud-bewoner op de Vossengatsedijk hem over het kamp had verteld. Jorn heeft bijgaande foto's gemaakt van het weiland dat hij beheert en je ziet de verkleuring in de vegetatie. De funderingen zijn nog volop aanwezig."

   
5. Fort de Bilt

Op Facebook verscheen een foto van Fort de Bilt, waarin een NSB-vrouwenkamp was gevestigd. Die foto is al een tijd bekend. Hij staat afgedrukt in het boekje ‘Fort de Bilt, NSB vrouwenkamp’ van Jan Durk Tuinier en Geu Visser (zie hier).

Het interieur van een barak van NSB-vrouwenkamp Fort de Bilt

 
Reacties? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl