Door Jim Terlingen - Mijn collega-historisch-onderzoeker Victor Frederik bouwt op het internet gestaag voort aan zijn mooie en waardevolle website over de joodse school in Utrecht.

Eerder schreef ik er al eens dit over: 

In september 1941 komt er een bevel van de Duitse bezetter dat joodse kinderen niet meer op de gewone scholen mogen komen. De gemeentes gaan meteen aan de slag om de joodse scholen te realiseren. Op 15 oktober wordt een joodse lagere school in Utrecht gevestigd in het grote schoolgebouw op Ondiep 63. Twee weken later wordt in het pand ook een joodse ulo (uitgebreid lager onderwijs) gestart. 

Frederik doet gedetailleerd en betrokken onderzoek naar de joodse lagere- en ulo-school in Utrecht, die maar anderhalf jaar hebben bestaan. Op zijn website volg je zijn 'work-in-progress'. Het is een nog niet eerder zo uitgebreid beschreven onderwerp. Belangrijk werk dus.

Gisteren kwam er een webpagina bij over het joodse jongetje Mowie Schreeuwer. Daarop is te zien dat Frederik nog eens langs is geweest bij Julianaweg 143 in Hoograven. Toen Frederik en ik anderhalf jaar geleden samen op de familie Schreeuwer stuitten (hij bleek de kapper van de Joodse Raad in Utrecht), stond ik er ook. Ik ben altijd al van plan geweest daar iets over te schrijven. Dat wordt met deze aanleiding dus nú.

Want er zijn bijzondere sporen te zien van een zaak die daar eind jaren dertig verscheen: 'Kapsalon Louis’. Louis is Louis Schreeuwer, de vader van Mowie.

Louis Schreeuwer poseert in 1939 trots met z’n gezin en anderen voor z’n salon op Julianaweg 143 - v.l.n.r. onbekend, onbekend, zoon Mowie, Louis, nichtje Tiny en vrouw Fré (foto afkomstig uit m'n boek 'De Joodse Raad van Utrecht')

Het joodse gezin Schreeuwer (Louis, Fré en Mowie) is in 1943 in Sobibor vergast. Nichtje Tiny (Christina), wonend in Canada, stuurde me in 2021 deze foto. Zij tipte me dat er waarschijnlijk nog steeds letters te zien zullen zijn op een muur.

Ik ging meteen kijken, en ja: op de zijmuur zijn letters te zien die verwijzen naar deze kapper. Onmiskenbaar is 'PER' te zien waar vast 'KAP' voor heeft gestaan. En staat erboven nou 'DAMES'? Het lijkt er wel op. Op deze plek moet een naar links uitstekend bord hebben gehangen. 

De zijmuur (uitsnede)

Zo zie je: er duiken in Utrecht nog steeds sporen op die aan de grote tragedie in de Tweede Wereldoorlog doen denken (zie ook deze in 2019).

 
PS. Over de straat:

De Julianaweg maakte in deze periode deel uit van de gemeente Jutphaas. Hij is half jaren dertig gebouwd als 'Prinses Julianaweg'.

Op 1 maart 1942 wordt de straat op last van de Duitsers hernoemd tot Laan 1942. Deze hernoeming gebeurt op dat moment bijvoorbeeld ook met het Wilhelminapark (Nassaupark). In 1948 wordt het Julianaweg en in 1954 komt Hoograven bij Utrecht.

 

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl