Heden/Verleden - Een herfstdip zonder gevolgen
Gepubliceerd: dinsdag 27 oktober 2015 07:00
Sportjournalist Ton de Ruiter legt sportieve hedendaagse verbanden met het verleden over toen en nu, dit keer 'Een herfstdip zonder gevolgen'.
Oktober loopt op zijn einde. Het is de maand van de zoveelste herfstdip in de geschiedenis van FC Utrecht. Menig keer met fatale gevolgen voor de technische leiding. Wij, trainers, krijgen geen salaris maar gevarengeld. Het geldt zeker in de maand dat de bomen in rap tempo hun bladeren verliezen.
Op 7 oktober 1990 verliest FC Utrecht in Rotterdam met 4-1 van Sparta. Een dag later besluit het bestuur onder leiding van Theo Aalbers afscheid te nemen van Cees Loffeld. Dezelfde nacht wordt het nieuws gelekt met als gevolg dat de media eerder op de hoogte zijn dan de niets vermoedende hoofdtrainer.
Ronald Spelbos laat het bestuur na nederlagen in eigen stadion tegen SC Heerenveen en NEC op 26 oktober 1997 weten dat hij de spelersgroep niet meer kan motiveren. FC Utrecht heeft aangekondigd dat het wil knagen aan de positie van het onaantastbare trio Ajax, Feyenoord en PSV en kan die hoog opgeschroefde verwachtingen niet waarmaken. Spelbos is de vijfde trainer in zeven jaar die zijn contract niet uitdient. Cees Loffeld, Ab Fafié, Simon Kistemaker en Leo van Veen gaan hem voor.
Bijltjesdag, zo gaat 24 oktober 2008 de geschiedenis in. Na de nederlaag tegen Sparta hoort Gregoor van Dijk dat hoofdtrainer Willem van Hanegem wil stoppen. De aanvoerder brengt het bestuur op de hoogte. Crisisberaad een dag later leidt tot het ontslag van de assistenten John van Loen en David Nascimento, keeperstrainer Maarten Arts en looptrainer Rob Druppers vanwege gebrek aan chemie in de technische staf. De hoofdtrainer zelf blijft aan. Een besluit waar grootaandeelhouder Frans van Seumeren later spijt van krijgt. Op 23 december volgt het ontslag van Willem van Hanegem alsnog.
FC Utrecht gaat het seizoen 2011-2012 in zonder de zwaar geblesseerde Mihay Nesu, de vertrokken Michel Vorm, Tim Cornelisse, Kevin Strootman, Dries Mertens en Ricky van Wolfswinkel en met de nieuwe trainer Erwin Koeman. Op 18 oktober levert hij zijn contract in. Niet de magere resultaten maar de gebrekkige trainingsfaciliteiten voert de oudste Koeman aan voor zijn onverwachte vertrek. FC Utrecht heeft op dat moment 9 wedstrijden gespeeld en 3 keer gewonnen, 3 keer verloren en 3 maal gelijk gespeeld, totaal 12 punten.
De maand oktober gaat zijn laatste week in als Mark van der Maarel 5 minuten voor het einde van de wedstrijd tegen PEC Zwolle zijn vroegere ploeggenoot Lars Veldwijk bij het shirt pakt en met een rode kaart van het veld wordt gestuurd. Stef Nijland mag bij een 1-1 stand van elf meter op doelman Ruiter richten. Een magere 10 punten uit 10 wedstrijden dreigt, de slechtste score in deze eeuw. Na de puntenverdeling tegen Roda JC meldt De Telegraaf dat de spelers klagen over de lange en saaie tactische trainingen van Erik ten Hag. Ook dat nog. Het is olie op het vuur in de maand van de herfstdip.
Stef Nijland schiet de penalty over. In blessuretijd ziet scheidsrechter Braamhaar een strafschop in de val van Sebastien Haller op de rand van het strafschopgebied. De Fransman is koel vanaf elf meter. Vaak is FC Utrecht in deze competitie de bovenliggende partij geweest maar vergat het zichzelf te belonen. Nu pakt het de volle buit in een wedstrijd waarin de Zwollenaren de punten verdienen.
Met 13 punten uit 10 duels schijnt plots het herfstzonnetje. De blijheid over het resultaat is terecht groot, blijheid over het vertoonde spel kan er niet zijn. De terugspeelbaal van Nganioni, het verdedigen van Van der Maarel bij de Zwolse treffer, de magere voorzetting bij de acties van Klaiber, de onmacht van Peterson voorin, het is vrijdagavond tenen krommend.
Zondag als FC Twente op bezoek komt in stadion Galgenwaard is het november en dat is een maand waarin FC Utrecht in de 45-jarige geschiedenis nooit voortijdig afscheid heeft genomen van een trainer. Geen zorgen dus voor Erik ten Hag en zijn assistenten. In november wordt gewoon salaris betaald en geen gevarengeld.