Heden/Verleden: De slaapkamerconferentie in Hotel Terminus
Gepubliceerd: dinsdag 25 november 2014 07:00
Sportjournalist Ton de Ruiter legt sportieve verbanden tussen heden en verleden, tussen toen en nu. Dit keer over de start van het betaald voetbal, deze week 60 jaar geleden.
Cor Kieboom, zakenman en voorzitter van Feyenoord, belegt op 30 juni 1954 een bijeenkomst in het Utrechtse hotel Terminus en nodigt zijn collega’s van Sparta (Jos Coler) en Excelsior (Henk Zon) en ADO (Toon Martens) uit.
Van de KNVB is voorzitter Hans Hopster en secretaris-penningmeester Lo Brunt aanwezig. Omdat in Terminus die avond geen zaal voorhanden blijkt te zijn wordt op een hotelkamer vergaderd. De even heftige als historische bespreking gaat als ‘de slaapkamerconferentie’ de geschiedenis in. Tijdens het samenzijn stellen de voorzitters dat betaald voetbal niet langer is tegen te houden. De KNVB ziet in dat een ommezwaai onvermijdelijk is.
Drie dagen later, op 3 juli 1954, beslist de KNVB dat per 1 september 1954 betaald mag worden.
Het seizoen begint met twee competities. Op 13 november wordt de fusie met de profvoetbalbond een feit en op 28 november beleeft de competitie een herstart, deze week is het precies zestig jaar geleden.
Op 14 november, de laatste speeldag van de gestaakte competitie, is de motivatie bij DOS verdwenen. Doelpunten van Tom van Zijl en Ton van der Linden kunnen niet voorkomen dat thuis met 3-2 wordt verloren van de nummer laatst Veendam. Elinkwijk gaat die dag op bezoek bij koploper AGOVV en sluit af met een 4-2 nederlaag.
De Profclub Utrecht, opgericht op 7 april 1954, speelt 20 en 21 november de negende en tiende wedstrijd in het korte bestaan. De Graafschap is twee keer de tegenstander Op zaterdag wordt in Doetinchem met 4-2 verloren. Het betreft een eerder uitgestelde wedstrijd vanwege het overlijden van een speler van De Graafschap. Een dag later sluit de profclub de competitie af met een 9-2 overwinning. De Utrechtse doelpunten zijn van Karel Peperzak (3), Jan van Capelle (2), Teus van Rheenen, Henk Temming, Wim de Jongh en Eef Westers
De profclub Utrecht gaat samen met Elinkwijk. Bij de stemming in het Pastoor Schiltehuis zijn 84 leden voor het samengaan en 83 tegen. De beslissende stem is van Reinier Bron, op de dag van de vergadering 18 jaar geworden en daarmee stemgerechtigd.
Teus van Rheenen, Jan van Capelle en Louis van den Bogert gaan bij de hervatting van de competitie spelen voor Elinkwijk. Na een jaar keert goaltjesdief Van Rheenen terug naar Zeist dat van de derde klasse de overstap maakt naar het betaalde voetbal. De profclub Zeist maakt 33.000 gulden over naar Elinkwijk. Ook Louis van den Bogert keert terug bij zijn oude liefde DOS. De op een laat moment naar de profclub overgestapte Henk Temming wordt niet verplicht naar Elinkwijk over te stappen en mag terugkeren naar DOS.
De Betaald Voetbal Club Amsterdam van voorzitter Dé Stoop is op zondag 28 november de eerste tegenstander van DOS. Wim Visser mag weer spelen na een gedwongen periode als werkloze voetballer. Gerrit Krommert en Dirk Lammers zijn geblesseerd. De positie van de laatste in de punt van de aanval wordt ingenomen door Luc Flad, normaal rechtsbuiten.
De eerste aanval is raak. Cor Luiten schiet tegen de lat en de terugspringende bal wordt na 32 seconden door Luc Flad over doelman Herman van Raalte gekopt. De gelegenheidsspits is collega’s van 55 eerste klassers te vlug af. De vleugelspeler hoort pas 25 jaar later van zijn historische daad. ,,Ik zit in mijn eentje televisie te kijken. Het zoveel duizendste doelpunt in de eredivisie is gescoord. Komt de vraag wie dan de eerste heeft gemaakt. Luc Flad van DOS! Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing.’’
De productieve gelegenheidsmidvoor maakt tegen Amsterdam (4-2 winst) ook de tweede en vierde treffer en is met een speler van MVV, 4-1 winst tegen Go Ahead, een week lang topscorer. Daarmee heeft hij zijn kruit verschoten voor dat seizoen. Alleen op 17 april tegen MVV pikt hij nog een goaltje mee.
De eerste wedstrijd van Elinkwijk in het betaalde voetbal gaat in Tilburg tegen Willem II met 4-2 verloren. Jan Vonk en Karel Peperzak maken de doelpunten voor de blauw-witten.
Aan het einde van het seizoen is DOS achtste in de eerste klasse A en Elinkwijk zevende in de eerste klasse B. De topscorer van de Profclub Utrecht Teus van Rheenen bewijst met 14 doelpunten ook zijn waarde voor Elinkwijk.
Hotel Terminus, gunstig gelegen op de hoek van het Stationsplein en het Leidseveer, blijft voor de KNVB het adres waar strafzaken in het betaalde voetbal worden behandeld. In 1972 moet het hotel wijken voor de bouw van Hoog Catharijne. DOS en Elinkwijk gaan in 1970 op in FC Utrecht. En die club beleeft zestig jaar later ook een soort herstart na een lange periode met heel veel blessureleed. De ziekenboeg is vrijwel leeg.
Leeuwarden heet nu SC Cambuur en was deze week de tegenstander op de late zondagmiddag. Al in de eerste helft vallen Janssen en Leeuwin uit. Na een gemiste penalty en een amateuristische spelerswissel wordt de thuisclub vernederd door de gasten uit Friesland: 1-3. De organisatoren van de ‘slaapkamerconferentie’, die aan de basis staan van de invoering van het betaalde voetbal zullen het met mij eens zijn: Belachelijk dat ze voor zo’n wanprestatie betaald krijgen.