FC Utrecht 50 (9) - De schuld ligt niet altijd bij de populaire volksclub
Gepubliceerd: donderdag 26 september 2019 07:00
FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Supporters van Ajax, PSV, Feyenoord en AZ gaan Europa in. De fans van FC Utrecht blijven na een vroege uitschakeling thuis. Elke nadeel heeft een voordeel. Geen zorgen over misdragingen van supporters.
Deel 9
Supporters uit Utrecht beleven in 2002 weinig plezier aan hun tocht naar Warschau voor de confrontatie met Legia. Ze staan doodsangsten uit bij bedreigingen van Poolse fans met bivakmutsen, boksbeugels, knuppels, ploertendooiers en messen. Een hotel wordt belegerd en uit een raam wordt een bloempot gegooid. Auto’s met Nederlandse kentekens worden bekrast. Probleem is dat de bussen met supporters niet terug kunnen vanwege het rijtijdenbesluit. De chauffeurs moeten elf uur rusten.
En dan de wedstrijd in Galgenwaard op 3 oktober 2002. Een gitzwarte dag in de 40-jarige geschiedenis van FC Utrecht. Het bezoekersvak is overvol met Legia -supporters en ook fans van ADO Den Haag. Hooligans van die clubs hebben contacten. Niet iedereen is gefouilleerd. Uit het Poolse vak worden vuurpijlen afgevuurd in de richting van Utrecht-fans. Die rukken op richting het Legia-vak en zijn ook op het veld. De Kroatische scheidsrechter kan niet anders dan de wedstrijd staken. Stoelen en reclameborden vliegen heen en weer.
Het merendeel van de fans zingt: ‘Laat je club maar in de steek’ en ‘We willen voetballen zien’. Het helpt niet. Trainer Foeke Booy probeert fans tot bedaren te brengen maar de ijzeren staven vliegen om zijn oren. De eerste helft zal 85 minuten duren, 38 minuten ligt het spel stil. In JP Clubicoon noemt Jean Paul de Jong de wedstrijden tegen Legia een dieptepunt in zijn loopbaan: ,,Ik stond daar in de hoek met gevaar voor lijf en leden en zag volkomen doorgedraaide mensen die tot alles in staat waren.’’
Vooraf is ook in de stad al gevochten. De politie pakt 54 raddraaiers op. Winkeliers sluiten uit angst voor vernielingen en diefstal hun winkels. De rust keert terug als de supporters van Legia richting stadion worden gedreven. Bij hun vroege aankomst zijn suppoosten en stewards nog niet paraat. Controleren en fouilleren gebeurt gebrekkig. Burgemeester Brouwer legt de verantwoording bij FC Utrecht, wijzend op de afspraak dat de politie verantwoordelijk is voor de orde buiten en de club voor de orde binnen het stadion. Een dag later moet ze toegeven dat de zware woorden richting FC Utrecht voorbarig zijn. Voor Erik-Jan Visser is het een pijnlijke ontgroening, hij is drie dagen voorzitter van FC Utrecht.
FC Utrecht verwacht uitgesloten te worden voor Europees voetbal. Het valt mee: één duel zonder publiek. Legia krijgt van de UEFA een boete van 10.000 euro. De fans uit Warschau leren er niet van. Het afschieten van vuurpijlen richting fans van de tegenpartij schijnt een Pools gebruik te zijn. In Litouwen speelt Legia in de zomer van 2007 voor de Intertoto. De pijlen gaan in de richting van de fans van FK Vletra. De UEFA sluit Legia in 2007 voor een jaar uit.
De cupwedstrijd september 2003 tegen MTK Zilina wordt als gevolg van de straf zonder publiek gespeeld. De sponsor heeft de eerste rijen van het stadion bedekt met doeken, bedrukt met afbeeldingen van juichende Utrechtse fans. Dat moet de indruk wekken dat er toch publiek is – in werkelijkheid is het stil en leeg. De toegangspoorten zijn met kettingen afgesloten. Overwerken in de kantoren is verboden. De Noorse UEFA-waarnemer Sven Johannessen is ter controle aanwezig. Op de Vechtsebanen kijken 2500 toeschouwers op een groot scherm. De verdiensten op 6000 liter bier, 4500 broodjes, 1200 hamburgers en 900 ballen gehakt zorgen dat de organisatie quitte speelt. De club berekent dat door het verlies aan inkomsten de boete eigenlijk neerkomt op 450.000 euro.
In de tweede ronde tegen Auxerre is Galgenwaard wel gevuld. Het afsteken van vuurwerk levert een boete van 1300 euro op. In de uitwedstrijd ervaart FC Utrecht dezelfde problemen als Feyenoord drie jaar later in Nancy. Supporters zonder kaartje reizen naar Frankrijk. De kassa’s zouden gesloten blijven maar gaan op de dag van de wedstrijd toch open. In het stadion slopen de supporters enkele stoeltjes. Zeven supporters worden aangehouden. De Fransen sturen een rekening van 15.000 euro. Vanwege de chaotische kaartverkoop weigert FC Utrecht de schade te vergoeden en krijgt daarin gelijk van de Europese voetbalbond.
De confrontatie met het Zweedse Djurgardens IF levert opnieuw een boete op. Op het Utrechtse Jansdam zijn schermutselingen tussen 350 Zweedse supporters en FC-fans. In de uitwedstrijd wordt de Gambiaanse doelman Touray geraakt door een muntje uit het Utrechtse supportersvak. FC Utrecht heeft al aangegeven dat tachtig supporters buiten de club om naar Stockholm zijn gekomen. De Afrikaanse keeper wordt ook uitgescholden voor aap, ook de acties van Darl Douglas worden door de Zweedse fans begeleid met oerwoudgeluiden. De waarnemer van de UEFA vindt het muntstuk. Algemeen directeur Martin Sturkenboom zegt: ,,Misschien is het muntje wel uit de zak van de terreinknecht gevallen.’’
Er is de club alles aan gelegen het incident uit de publiciteit te houden. FC Utrecht krijgt slechts een boete van 9500 euro. De Gambiaanse doelman mogen ze dankbaar zijn. Djurgardens heeft na het 4-0 verlies in de Galgenwaard en de 3-0 voorsprong in Stockholm nog één treffer nodig voor een verlenging. En dus krabbelt Touray snel weer op. Blijft hij liggen dan wordt een volgend hoofdstuk toegevoegd aan de straflijst van FC Utrecht.
De laatste schermutselingen over de grens vinden maart 2007 plaats in Sedan, waarbij supporters van FC Utrecht steun verlenen aan hun vrienden van Sedan tijdens de wedstrijd tegen Paris Saint Germain. De november 2005 overleden David di Tommaso is de bindende factor tussen de supporters van Sedan en FC Utrecht. De Fransman speelt voor beide clubs. FC Utrecht neemt via voorzitter Jan Willem van Dop afstand van de rellen. ,,Hoe kan een club voorkomen dat aanhangers naar Frankrijk gaan. Dan zou je de grenzen dicht moeten gooien in Europa.’’
Zonder noemenswaardige problemen vervolgt FC Utrecht zijn reis door Europa. Mostar in Bosnië is de laatste pleisterplaats. Clubeigenaar Frans van Seumeren zegt in het AD blij weer thuis te zijn in Harmelen. ,,Het was niet zo gezellig geworden als we gewonnen hadden. Het was een fanatieke toestand, het was tegen het agressieve aan.’’ Een Utrecht-supporter komt met een hoofdwond thuis na een aanval met een ploertendoder.