FC Utrecht 50 (4) - Zeven trainers halen de Kerst niet
Gepubliceerd: donderdag 22 augustus 2019 07:00
FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden.
Aflevering 4
Zondag competitieronde vier in de eredivisie. FC Utrecht is ongeslagen en gedeeld koploper. Hoe anders is het vorig jaar: wedstrijd vier betekent het vertrek van Jean-Paul de Jong. Over trainers die de Kerst niet halen.
Ontslag na 4 wedstrijden: Jean-Paul de Jong (2019)
Hij begint zo goed. Clubicoon Jean-Paul de Jong volgt januari 2018 Erik ten Hag op als hoofdtrainer. Acht wedstrijden zonder nederlagen volgen. Met AZ, Feyenoord, Ajax en Excelsior worden de punten gedeeld; van Sparta, PEC Zwolle, Roda JC en FC Twente wordt gewonnen. Op 3 maart eindigt de reeks. Een beter spelend FC Utrecht verliest in Eindhoven met 3-0 van PSV. De ploeg van De Jong plaatst zich later in het seizoen als nummer vijf voor de play-off. In de eerste ronde wordt Heerenveen uitgeschakeld, in de finale wordt twee keer verloren van Vitesse.
Jean-Paul de Jong wordt in juli 2019 manager en hoofdcoach met Luc Nijholt als assistent en Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys als veldtrainers. Een wijziging die komt uit onvrede binnen de selectie over het functioneren van de trainer. In september wordt Jean-Paul de Jong na twee gelijke spelen, eenmaal verlies en eenmaal winst weggestuurd. De gewijzigde constructie heeft niet gewerkt, de onvrede bij de spelersgroep is gebleven. De leiding komt tot het besluit met pijn in het hart. Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys gaan als interim-trainer aan de slag en zitten op de bank bij FC Utrecht tegen Emmen. Een dag later begint de 70-jarige Dick Advocaat.
Na 6 wedstrijden: Ab Fafié (1993)
‘Keizer Ab’ valt op 7 september van zijn troon na 4 verloren wedstrijden, een gelijkspel en een overwinning. Onder Fafié incasseert de defensie in het eerste jaar slechts 29 tegentreffers, blijft de ploeg 13 duels zonder nederlaag en bereikt de vierde plaats in de eindstand. In zijn derde seizoen wordt 17 wedstrijden achter elkaar niet gewonnen. Het defensieve voetbal accepteren de supporters niet meer. Tegen RKC worden 1280 betalende toeschouwers geteld. Fafié kan moeilijk anders dan punten sprokkelen. Geld voor aankopen is er niet. Een stemming onder de spelers na de 4-1 nederlaag tegen Willem II wordt Fafié fataal.
Na 7 wedstrijden: Cees Loffeld (1990)
Na 5 nederlagen en 2 overwinningen valt op 10 oktober het doek voor Cees Loffeld. De van Elinkwijk gekomen trainer debuteert in het betaalde voetbal met een plek net boven de streep (14e).
In het tweede seizoen zegt Loffeld na de 5-0 nederlaag in Eindhoven tegen PSV. ,,Voor ons begint de competitie volgende week’’. Vervolgens wordt thuis verloren van Heerenveen. De vijfde nederlaag, 4-1 uit tegen Sparta, betekent het einde. Bij zijn ontslag gaat in de communicatie iets vreselijk mis.
Dinsdagavond 9 oktober besluit het bestuur en de Raad van Toezicht de trainer weg te sturen. Wie van hen lekt naar de media? Loffeld meldt zich woensdagochtend nietsvermoedend voor de training en wordt opgevangen door een cameraploeg en de verslaggevers Frits Barend en Henk van Dorp. De trainer weet nog van niets en hoort pas later in de bestuurskamer dat het doek is gevallen.
Na 9 wedstrijden: Erwin Koeman (2011)
Erwin Koeman kondigt na 9 competitiewedstrijden en uitschakeling in de beker op 18 oktober zijn vertrek aan. Niet de magere prestaties maar de gebrekkige trainingsfaciliteiten voert de trainer aan als aanleiding voor zijn vertrek. Koeman is de keus van technisch directeur Foeke Booy, clubeigenaar Frans van Seumeren geeft de voorkeur aan John van den Brom.
Na 11 wedstrijden: Ronald Spelbos (1997)
Voorzitter Hans Herremans en technisch directeur Hans van Breukelen dagen bij het begin van het seizoen Ajax, Feyenoord en PSV uit. FC Utrecht gaat knagen aan de positie van de top-drie. ‘The Chalenger’, de uitdager van de gevestigde orde. De trainer is in de stoere taal niet gekend. Na nederlagen tegen Roda, Ajax (7-1), Vitesse (5-0), RKC, Sparta, Heerenveen en NEC is weinig over van die grootspraak. Als van Noordwijk (3-1 verlies) niet wordt gewonnen is uitschakeling in de beker een feit. Op 26 oktober neemt Spelbos zelf ontslag met de mededeling dat het verwachtingspatroon is gebaseerd op drijfzand. Na Loffeld, Fafié, Van Veen en Kistemaker is Spelbos de vijfde trainer in zeven jaar die zijn contract niet uitdient.
Na 16 wedstrijden: Willem van Hanegem (2008)
Oktober is een heftige maand voor FC Utrecht. Na Sparta – FC Utrecht (2-1) op 19 oktober wil trainer Willem van Hanegem zijn contract inleveren. Hij is uitgefloten door de Utrechtse supporters. Aanvoerder Gregoor van Dijk en doelman Michel Vorm horen het en lichten het bestuur in. De chemie in de technische staf ontbreekt en op 23 oktober neemt de club afscheid van de assistenten John van Loen en David Nascimento, keeperstrainer Maarten Aarts en looptrainer Rob Druppers. Willem van Hanegem blijft aan. Op 23 december 2008 volgt alsnog het ontslag van de hoofdtrainer. Hij noemt clubeigenaar Frans van Seumeren een duikboot zonder verstand van voetbal. Het is de druppel.
Na 18 wedstrijden: Simon Kistemaker (1995)
Kistemaker wordt weggestuurd na 11 nederlagen, 5 gelijke spelen en slechts 2 overwinningen. Op 17 december is Ajax de tegenstander in stadion Galgenwaard. Anderhalf uur voor de wedstrijd wordt de trainer geïnterviewd door Jack van Gelder. Hij weet dan al dat het bestuur een opvolger heeft benaderd en kan zich niet inhouden. ‘De Kist’ noemt de leiding onbetrouwbaar en onbekwaam en zegt: ,,FC Utrecht wordt geregeerd door wolven.’’
Thuis hoort Kistemaker dat zijn vader plotseling is overleden aan een hersenbloeding. De trainer is geliefd bij het fanatieke deel van de supporters. Zij pikken het ontslag niet. Bij het garagebedrijf van bestuurslid Evert Kroon worden 25 banden leeg geprikt, bij het huis van voorzitter Van de Kant ontploft een bommetje, zijn ouders worden telefonisch bedreigd.