Door Jim Terlingen

Leuke reacties op m’n artikeltje over de Utrechtse ambtsketen
Dank daarvoor. 

Burgemeester Dijksma met de officiele ambtsketen tijdens de viering van 900 jaar Utrecht, op 2 juni 2022. Foto: JT

Ik kreeg ook tip en daarom is er nu deel 2. 

Wat namelijk onderbelicht bleef, is dat er nóg een Utrechtse ambtsketen is: de zogenaamde ‘raadsketen’. Die wordt door de voorzitter van de raad gedragen tijdens de raadsvergaderingen. Hij is veel eenvoudiger en lichter van gewicht.

Niet duidelijk is waar deze keten vandaan komt. ‘Mogelijk gaat het om een hergebruikte 19e-eeuwse penning met een latere ambtsketting’, schrijft de gemeente.

De veel eenvoudigere raadsketen. Foto: gemeente Utrecht

Zeker is wel dat deze raadsketting er in 1971 al was. Hij werd namelijk samen met de originele ambtsketen in de nacht van 13 en 14 augustus 1971 gestolen.

Burgemeester Van Tuyll van Serooskerken bemerkte op zaterdag de 14e dat ze allebei waren ontvreemd uit zijn werkkamer op de begane grond van het stadhuis. Hij trof zijn bureau opengebroken aan. Het was de dieven echt te doen om de twee ketens. Ze waren uit de cassettes gehaald en andere waardevolle voorwerpen bleven onaangeraakt.

Terwijl het politieonderzoek liep, werd een praktische oplossing bedacht. In het stadhuis lag namelijk nog een derde ambtsketen, die van de in de jaren vijftig opgeslokte gemeente Zuilen. Deze keten werd van de voorgeschreven ‘wapens’ voorzien - het wapen van Utrecht en het Nederlandse wapen - en zo kon de burgemeester met alle egards doorgaan met zijn werk. (De Zuilense ketting is op dit moment te bekijken in de tentoonstelling Bouwen voor de Buurt in het Museum van Zuilen.)

Tien dagen na de diefstal kreeg de politie een tip, luidt het verhaal. De ketens zouden in een zakdoek gewikkeld op een bepaalde lokatie in het Amsterdam-Rijnkanaal gegooid zijn. Drie duikers van de Utrechtse brandweer doken de ketens daar inderdaad op.

Dit werd landelijk nieuws:  

Drie duikers van de brandweer haalden de twee kettingen uit het Amsterdam-Rijnkanaal. Hun namen: G.R. Maree, P.E.K. Schoonderwoerd en H. van Born (Nieuwsblad van het Noorden, 25-8-1971)

  
Wederom dank aan Mariëlle de Vuijst-Hoogendoorn, chef kabinet van de burgemeester.