De gemeente Utrecht kreeg op 1 januari 2001 Vleuten-De Meern erbij en dus hoort de geschiedenis van deze laatste gemeente met de woonplaatsen De Meern, Vleuten en Haarzuilens nu ook bij de onze.

Wat er in de Tweede Wereldoorlog precies in Vleuten, De Meern en Haarzuilens gebeurde, wordt beschreven in een boek dat op 1 mei aanstaande het licht gaat zien: 'Aanpassen, ontduiken en verzet' van Arnold van Dijk. Hierin beschrijft Van Dijk wat de inwoners van deze plaatsen allemaal meemaakten.

De Duitse inval zorgt voor ongeloof en verslagenheid bij de inwoners, want niemand heeft ooit een oorlog meegemaakt. De ingekwartierde Duitse soldaten vallen mee, maar er zijn confrontaties met NSB’ers. Gaandeweg wordt duidelijk dat de bezetter niet te vertrouwen is. De klokken worden uit de kerktorens geroofd en de radio’s moeten worden ingeleverd.

Ondanks alles gaat het gewone leven zoveel mogelijk door, staat in dit boek, totdat in oktober 1944 het verzet een zware slag wordt toegebracht, de liquidatie van een NSB’er grote twijfels oproept en de razzia’s angst zaaien.

Het boek werpt een nieuw licht op een aantal gebeurtenissen, onder meer op een overval op het distributiekantoor in Vleuten en op de vraag hoe de Duitsers op de hoogte kwamen van de adressen van de verzetsmannen Bakker en Spanjersberg.

Op donderdag 1 mei wordt het boek gepresenteerd op een avond van de Historische vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. Zie hier alle informatie daarover.

(JT)