Door Jim Terlingen - Ineens is daar een bijzonder object op Marktplaats. Een tekening in een eiken lijstje, waarschijnlijk gemaakt in 1945 of 1946. Een religieuze afbeelding.

De tekst onderaan op de lijst geeft duiding: 'Kerstmis 1945 - Bewarings- en Verblijfkamp Rhijnauwen'.  De grootte is 24 bij 31 centimeter.

   
Wat was dat voor een kamp?

NSB’ers en anderen die in de oorlog de kant van de bezetter kozen, werden meteen na de oorlog geinterneerd. Voor de Utrechtse mannen onder hen werd net buiten Utrecht in een weiland een kamp gebouwd. Over Kamp Rhijnauwen was tot mijn eerste artikel in 2014 in onze regio zeer weinig bekend. (In 2020 schreef ik trouwens in het tijdschrift Oud-Utrecht een uitgebreider stuk dat online in een aangepaste versie op Historiek verscheen.)

Details

Wat maakt deze tekening bijzonder?
Er zijn amper afbeeldingen die verwijzen naar dit kamp. Bekend zijn alleen een andere tekening en een luchtfoto.

Luchtfoto. In het midden Fort Rhijnauwen en links Kamp Rhijnauwen. Collectie Dirk de Groot

Hoe komt deze tekening op Marktplaats?
De aanbieder van de advertentie is Eddy Vogel, die op Instagram over zichzelf zegt: "Ik bouw lampen en meer. Maar ik doe ook vintage objectontwerp, kunst en verzamelobjecten."

Eddy, hoe ben je eraan gekomen?

Ik heb hem 10 tot 12 jaar geleden gevonden, samen met meer schilderijen en heiligenbeelden bij Nieuwegracht 20. Deze werden gewoon weggegooid.

Op Nieuwegracht 20 is Huis Loenersloot gevestigd, een pand met een grote geschiedenis. In recentere tijden fungeerde het als Aartsbisschoppelijk Museum en als school.

Je vraagt er 75 euro voor. Maar ik begrijp dat je ook nog vragen hebt. 

Ja, ik ben benieuwd waar de B voor staat op de broekspijp van een gevangene. En wie de tekenaar is. Ik weet wel dat Cris Agterberg daar heeft gezeten. Van Pyke Koch weet ik het niet zeker.

De signatuur. Zien we JF en een S?

Op één vraag kan ik een antwoord geven. De barakken in Kamp Rhijnauwen hadden letters, dus het zou om iemand uit barak B kunnen gaan.

Per 1 januari 2025 wordt in het Nationaal Archief - net als zoveel dossiers - ook het dossier van kamp Rhijnauwen openbaar toegankelijk. Wie weet wordt dan ook duidelijk wie deze tekening heeft gemaakt.

   

Met grote dank aan mijn tipgever: Marcel Hendriks. 

----> AD-UN pikt op en RTL Nieuws (tv en website)
    

Reacties? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl