Jeroen Wielaert - Voor de tiende keer vierde TivoliVredenburg de muziek van de dolende wortels, Ramblin Roots, festival van Amerikaanse muziek. Het was acht uur genieten van allerlei varianten van folk, soul, rock en country onder de noemer Americana.

Nog twee weken en dan moet ook in TivoliVredenburg blijken wie de nieuwe Amerikaanse president wordt. Het is afwachten tussen hoop en vrees, bij het zien van een dolende campagne.

Ramblin Roots is dwalen van zaal naar zaal, met het gevoel van eindeloze highways en passie voor de muziek en het land. Menige bezoeker doet het met herinneringen aan eigen trips door de States. Het is ook goed om mee te gaan op de Music Trails van Marc Stakenburg, reizen langs historische muziekplekken.

Je kunt heel fijn door Amerika touren zonder iets van de politiek te merken. Een verademende ervaring die mijn lief onlangs beleefde op een vriendinnenreis door het zonnige zuid-westen.

Uncle Lucius

Amerika is van jongsafaan een van mijn harstochten. Als verslaggever voor Radio 1 trok ik graag door het land voor reportages in verkiezingstijd. Het begon in 1992, na een spoedcursus Amerikaanse politiek in een zaaltje aan het Lucasbolwerk.

Mijn leermeester was Maarten van Rossem. In het vliegtuig richting Atlanta nam ik zijn boek over de Amerikaanse geschiedenis door. Er stond dat jaar een vrijwel onbekende democraat uit Arkansas op: Bill Clinton. Dat jaar besefte ik al wat de USA is: de Verdeelde Staten van Amerika.

In 2008 maakte ik in Salida, Colorado de vreugde mee over de historische verkiezingszege van Barack Obama. Zestien jaar later fungeren Clinton en Obama als steunpilaren voor Kamala Harris. Zij heeft een paar forse nadelen: ze is vrouw, zwart en het gaat niet goed met de economie.

Duidelijk is haar voordeel: tegenkandidaat Donald Trump is een narcistische dwaas, een leugenachtige volksmenner en een veroordeelde crimineel, kortom, het ultieme kwaad. Het probleem is dat hij een miljoenenaanhang heeft van fanatieke zeloten. Maarten van Rossem hoorde ik onlangs in zijn podcast zeggen: 'Ik heb geen flauw idee wie er gaat winnen, maar ik heb er geen goed gevoel over.' 

Het is ook mijn twijfel, kort voor de verkiezingen. Mijn hoop is dat er andermaal een solide miljoenenmeerderheid is van weldenkende Amerikanen die voor de beste menselijke kandidaat kiezen: Harris. Mijn vrees dat de populistische botheid doorzet, zoals bij ons in Nederland, met de laaglandse realiteit van nu: bestuurlijk absurdisme. In Utrecht zou Harris winnen, maar wij doen niet mee aan de Elections.

Met dat soort gedachten liep ik Ramblin Roots binnen. Het was geen escape, maar wel verheugend. De verkiezingen waren geen issue. Het was vol met blije liefhebbers, veelal boven de vijftig, vrouwen en mannen. Het ging hier om de viering van een authentieke cultuur, de bonte uitvoering van al die Americana.

Muziek van bewogen bodem, gemaakt door muzikanten die de pijn van het leven kennen en er in hun liedjes van getuigen, vooral om te laten horen hoe het is om overeind te blijven. Er waren ook Nederlandse acts bij als Black Hat White Hat, Katja Kruit en Eric de Vries Trio. The Long Ryders waren de sterke veteranen uit Californië.

De rootsrockband Uncle Lucius zorgde voor vuur in Pandora. Oprichters Jess Wolfe en Holly Laessig komen uit de rechtse redneck staat Texas. Hun songs hebben veelzeggende titels als Keep the Wolves Away, Pocket Full of Misery, Set Ourselves Free en Don't Own the Right.

The White Buffalo was de finale in de Grote Zaal. Zingschrijver Jake Smith komt uit de westelijke staat Oregon, traditioneel democratisch. Hij zong over wanhoop in een stad, maar met zijn postuur, zijn baard, bariton en de met zijn twee compagnons gedeelde energie liet ook hij horen hoe de strijd te winnen is.

Americana blijft heel, met welke president ook.

Tip
Dinsdag 5 november aanstaande vindt Election Night 2024 plaats in TivoliVredenburg. Er is een avondprogramma van 20.00 tot 01.00 uur, een nachtprogramma van 23.00 tot 6.00 uur en een ontbijt bij het Gegeven Paard, vanaf 6.00 uur.

Het is georganiseerd door NRC en Studium Generale van de Universiteit Utrecht, met deelname van correspondenten en schrijvers als Bas Blokker, Guus Valk, James Kennedy en Tom-Jan Meeus. Het Nieuw Utrechts Toneel speelt De Orde van de Dag, een theatraal Achtuurjournaal.