Wielaert - De V&D als nieuwe uitdaging
Gepubliceerd: zaterdag 20 februari 2016 12:59
Jeroen Wielaert - 'Het aanbieden van waren in winkelpanden is een goede zaak.’ Zo stond het op een briefje, geprikt naast de telefoon in een studentenhuis. Ik herinnerde het me bij het lezen over de tragische ondergang van V&D. Ook in Utrecht is er plotsklaps een grote leegte ontstaan. Talloze vierkante meters warenhuisruimte die nu om een nieuwe bestemming vragen.
Zelf was ik al jaren niet meer in de V&D geweest. Ik betrek mijn waren elders in de stad, meestal op de Oudegracht. Ik hield niet zo van de gang naar die hoek in Hoog Catharijne. Met de V&D zelf was niets mis – keurige winkel met kundig personeel dat nu collectief de dupe is van bestuurlijk wanbeleid. V&D is simpelweg verpatst in jaren vol gespeculeer en gemarchandeer. Het ging de bazen niet om waren, maar om geld – kil kapitalisme. Zo is een winkelketen met een grote traditie onderuit gegaan. De muren staan er nog. Wat nu?
In heel Nederland gaat het om 59 vestigingen. De gemeenten zijn opgezadeld met bovengrondse kraters in hun binnensteden. Me dunkt dat het riante ruimten zijn voor de opvang van vluchtelingen. Als ze het assortiment laten hangen kunnen die ook nog leuk aangekleed worden. Maar laat ik het bij Utrecht houden.
Vorig jaar hebben we de klucht rond Polare beleefd, het echec van een stel ondernemers die niet van boeken hielden. Er rees grote zorg voor het behoud van Broese, ook al zo’n winkel met grote traditie. De uitkomst is bekend: het draait er weer volop, na de overname door mensen met echte liefde voor het boekenvak.
In Utrecht is geen gebrek aan vindingrijkheid in zake van het hergebruik van monumentale gebouwen. Denk maar aan het Postkantoor aan de Neude. Het zal een centrum voor boekenvreugd worden, naast festivalruimte voor de literatuur, films, bijeenkomsten, tentoonstellingen.
De V&D zou zomaar een herstart kunnen krijgen als warenhuis, maar dan onder een naam die nog onbekend is. De nieuwe ondernemer komt vermoedelijk uit het buitenland en niet uit Assen. Dan nog is het de moeite waard om aan een andere bestemming te denken.
Ik las dat de Nederlandse musea met een enorm overschot aan eigen kunstschatten zitten – uitpuilende depots. Wat een geweldig idee zou het zijn om dat allemaal samen te brengen en te exposeren in Utrecht, de V&D als fantastische kunsthal, midden in het land. En anders zou het een mooi alternatief kunnen bieden naast het Centraal Museum. Al die ruimte. Het is een uitdaging voor een stad van kennis en cultuur. Een nieuw gebouw is niet nodig. Ook dat is een goede zaak.
Reageren? reacties@nieuws030.nl