Westbroek - Weinig huis voor veel geld
Gepubliceerd: maandag 8 juli 2019 15:10
Henk Westbroek - Ik weet zeker dat u razend slim bent, maar het zou zo maar kunnen dat het een enkeling ontschoten is wat gentrificatie betekent. Het is een ander woord voor 'verzaveling', breng ik u in herinnering.
Het duidt op het verschijnsel dat in grotere steden mensen met een fors salaris gaan wonen op plekken waar vooral mensen met lage inkomens wonen. En dat mensen met een lager salaris langzaam de wijk worden uitgedreven. Zonder gebruik van geweld, maar door gebruik van geld. Omdat mensen die meer te besteden hebben in staat en bereid zijn de hoofdprijs te betalen voor een woning.
Mensen met een lager inkomen zijn minder fortuinlijk en kunnen zich geen woning meer veroorloven in zo’n wijk en zoeken hun heil daarom in Leidse Rijn, Houten of Maarsenbroek; om het nu even op Utrecht toe te spitsen.
Kijk naar Lombok. Toen ik er 45 jaar geleden kwam wonen (Vleutenseweg 24) was het een arbeiderswijk. Dat bleef het toen het stukje bij beetje een wijk voor geïmporteerde Turkse en Marokkaanse arbeiders werd. De sfeer veranderde wel. De visboer in de Damstraat verdween, slagers en groenteboeren, bakkers en kroegen verdwenen en er kwamen vooral Marokkaanse en Turkse middenstanders voor in de plaats.
Het is nu gezellig en goedkoop winkelen in de Kanaalstraat en ook best wel een tikkie spannend. Omdat automobilisten er de gewoonte hebben bloedhard te rijden omdat hun auto’s geen remmen bezitten. Lombok is tegenwoordig op een andere manier een leuke wijk dan het 45 jaar geleden was.
Omdat de huizen in de andere wijken rond het centrum al geruime tijd gegentrificeerd dus onbetaalbaar zijn geworden, zoeken mensen met een goed inkomen een Tesla en een design bakfiets hun woonheil nu in Lombok. Met als gevolg dat daar volop veganistische uitspanningen komen en dat het type mensen dat er nu woont langzaam verdwijnt.
Heel langzaam, want dat verzavelen gebeurt niet van de ene dag op de andere, maar duurt tientallen jaren. Tegen de tijd dat in Lombok op elke hoek van elke straat een alcoholvrij uitgiftepunt van biologisch fruitsap is gevestigd en tegen de tijd dat zelfs de kleinste kuthuisjes daar ruim vier ton doen, wonen en nauwelijks mensen met een klein inkomen meer in Lombok. En is het een brave wijk voor de middenklasse geworden. Net zoals Tuindorp. Maar dan met kleinere woningen die overwegend een klein plaatsje hebben in plaats van een forse tuin.
Volkse mensen komen dan heus nog wel in Lombok , want die doen de schoonmaak of het schilderwerk. Na een dag werken taaien die armere mensen dan weer af naar Leidsche Rijn. Waar de woningen behalve goedkoper ook ruimer bemeten zijn, minder onderhoud nodig hebben en als klap op de vuurpijl vaak van een tuin voorzien zijn.
Bij woningzoekenden met een redelijk inkomen voor wie Lombok ondertussen te duur is geworden gaat vervolgens het besef ontluiken dat het in Leidsche Rijn vergelijkenderwijs goedkoop wonen is. En dat je van je tuintje daar een prima groente- en kruidenoase maken kunt. En dat de goedkope woningen in Overvecht natuurlijk wel dichter bij het centrum liggen, maar helaas in Overvecht.
De volgende gentrificatie zal in Leidsche Rijn toeslaan. Of in Kanaleneiland, want dat kan ook.