Westbroek - Na gras zaaien komt maaien
Gepubliceerd: zaterdag 8 juli 2017 08:00
Henk Westbroek - Als het gras in mijn achtertuin zo gegroeid is dat het voor mijn kleinzonen lastig wordt om er Messi en Ronaldo te imiteren, is er een probleem ontstaan dat om een oplossing vraagt. Maaien en de bal rolt weer zoals de bal rollen moet.
Gras kortwieken is geen ramp zolang het maar niet regent, als je geen rugpijn hebt en als je verder toch niks leuks om handen hebt. In alle andere gevallen is het zoiets als het toilet schoonmaken; dat heeft zijn nut maar een appeltaart bakken is een stuk bevredigender.
Je kunt tegenwoordig een computergestuurde zelfdenkende grasmaaier aanschaffen om te verzekeren dat het gras altijd de perfecte lengte heeft om op te voetballen. Zo’n ding kost 1000 euro, als je er tenminste een hebben wilt die niet na al na 2 maaibeurten de pijp uitgaat. Om die maaier zijn werk probleemloos te laten doen moet mijn grasveldje van maar liefst 30 vierkante meter van een speciale stootrand voorzien worden. Om die grasmaaier op het gras te houden want anders decimeert het ding ook de bloemperkjes.
Verder moet voor de maaier een vaste en overdekte parkeerplaats gebouwd worden die moet zijn voorzien van een elektrisch oplaadpunt. Al met zou het me een klein fortuin kosten om de grasgroei in toom te houden, dus ik heb een nòg slimmere oplossing bedacht. Het gras wordt nu wekelijks gemaaid door mijn oudste kleinzoon tegen een tarief van 2 bolletjes mango ijs met spikkels.
Ik hoop met dit voorbeeld geïllustreerd te hebben dat er voor problemen waarvoor een slimme oplossing gevonden is, vaak een oplossing gevonden kan worden die nog veel en veel slimmer is.
Neem het stoplicht op de hoek van de Oudenoord en de Weerdsingel Westzijde. Om het probleem van de luchtverontreiniging in toom te houden is dat stoplicht zo afgesteld dat er om de twee minuten precies 2 auto’s achter elkaar vanaf de Oudenoord rechtsaf de Weerdsingel op kunnen rijden. Het idee achter deze maatregel is dat automobilisten uit weerzin voor de wachttijd bij dat stoplicht vanzelf de fiets zullen gaan nemen.
Hoe goed de bedoeling ook is, het werkt niet; er staat immers altijd een lange rij auto’s met ronkende motoren voor dat stoplicht te wachten. En dat terwijl elke minuut een handvol auto’s via de baan links naast de rij wachtenden de Weerdsingel op weet te rijden. Door middel van een verboden, gevaarlijke en voor de wachtenden bloedirritante inhaalmanoeuvre.
Dit slimme initiatief om de luchtkwaliteit in centrum verbeteren werkt dus precies voor geen meter. Wat dus vraagt om een slimmere oplossing om het probleem van de vieze lucht te tackelen. Je zou centrumbezoekers per wet kunnen verbieden om op die plek in en uit te ademen, maar dat gaat ook niet werken. Er zijn eveneens nog steeds geen elektrische luchtzuiveraars uitgevonden die alle aanwezige buitenlucht kunnen opschonen. Die weg richting een oplossing is dus ook afgesloten.
Je zou misschien het centrum compleet autovrij kunnen maken en tegelijkertijd zorgen voor goed openbaar vervoer. Maar of dit slimme plan slim genoeg is? Ik heb mijn twijfels.