Kees van Oosten - Anders dat het grote bord op de hoek van de Einsteindreef en de Oranjerivierdreef suggereert, heeft de enorme vertraging van de bouw op de Ivoordreef niets te maken met ingediende bezwaren en beroep. Bezwaarmakers (de Utrechtse Bomenstichting, UBS) krijgen nog al eens de schuld van vertraging, maar dat is dus klinkklare zwartmakerij.

Om te beginnen de bouwaanvraag. Die werd op 13 februari 2023 ingediend. De gemeente had bijna een jaar nodig om op de aanvraag te beslissen. De vergunning werd namelijk pas verleend op 5 januari 2024. Een jaar!

Zoals gebruikelijk in Utrecht gaf de gemeente vergunning om de bomen alvast te kappen. Nog vóórdat de bouwaanvraag werd ingediend. De kapvergunning werd alvast verleend op 2 december 2021. Over heel erg voorbarig kappen gesproken.

Bij de behandeling op 2 februari 2023 van het verzoek voorlopige voorziening tegen de kapvergunning bij de Raad van State, bezwoer vastgoedontwikkaar ERA Contour onmiddellijk na de uitspraak (om de bomen te mogen kappen) te beginnen met het bouwrijp maken van de grond (riool en straten aanleggen), zodat meteen na verlening van de bouwvergunning met de bouw kon worden begonnen. De woningen moesten ivm een of andere subsidie per sé in 2025 opgeleverd worden.

Zoals gezegd, de bouwvergunning werd pas op 5 januari 2024 verleend. Aan het bouwrijp maken was toen nog niets gedaan. Kennelijk was het verhaal over over de noodzaak om al begin 2023 te beginnen met het bouwrijp maken gelogen en als een smoes gebruikt om alvast 67 volwassen bomen te kappen.

Tegen die bouwvergunning werd bezwaar gemaakt o.a. door de Utrechtse Bomenstichting, namelijk op 5 februari 2024. Van dat bezwaar had ERA Contour zich niets aan hoeven trekken want het indienen van een bezwaarschrift heeft, zoals dat heet, geen schorsende werking. Het bezwaar werd uiteraard ongegrond verklaard (27 maart 2024), maar voor ERA Contour nog steeds geen reden om ook maar met het bouwrijp maken te beginnen.

Tegen het besluit op bezwaar werd door de UBS beroep ingesteld op 27 april 2024. Ook een beroep heeft geen schorsende werking, dus Era Contour hoefde de behandeling van dat beroep niet af te wachten. Omdat Era Contour geen aanstalten maakte met het bouwrijp maken deed UBS geen verzoek voorlopige voorziening.

Het beroep werd behandeld op 27 augustus 2024. Het beroep van de UBS werd gegrond verklaard om de reden dat de gemeente de Utrechtse Bomenstichting ten onrechte niet ontvankelijk had verklaard. Aan een inhoudelijke behandeling van het beroep (over stikstof emissie) kwam de rechtbank niet toe. Het besluit op bezwaar moet over. Weer een paar maanden!

De rechtbank deed 27 augustus 2024 meteen (mondeling) uitspraak. De gemeente heeft nog geen nieuwe hoorzitting aangekondigd ivm het bezwaar. Heeft kennelijk geen haast. Volgens de website van de gemeente gaat de bouw pas ergens in 2025 van start. Die bomen hadden er dus nog enkele jaren kunnen blijven staan.

Conclusie van het verhaal: de vertraging heeft niets met bezwaar/beroep te maken, de gemeente trok namelijk een jaar uit om over de bouwaanvraag te beslissen, ERA Contour had na de uitspraak van de RvS (15 februari 2023) minstens kunnen beginnen met het bouwrijp maken en meteen na de bouwvergunning van 5 januari 2024 kunnen beginnen met bouwen. Sinds de (voltrekt overbodige) sloop van de flat in 2022 ligt het terrein er haveloos bij.

Helaas krijgen bezwaarmakers, zoals altijd, wél de schuld van de vertraging.

PS. Jurist Kees van Oosten is nauw betrokken bij de Utrechtse Bomenstichting.