Van Oosten - Eneco geeft niet om onze gezondheid
Gepubliceerd: donderdag 8 september 2016 08:50
Kees van Oosten - Eneco weet niet hoeveel roet er wordt uitgebraakt door de houtverbranding in de geplande biowarmteinstallatie Lage Weide. Dat heeft Eneco niet laten berekenen. De provincie die de milieuvergunning heeft afgegeven weet het ook niet. Dat schrijft de provincie in een "aanvullend verweerschrift". Komende vrijdag wordt het beroep tegen de houtverbrandingsinstallatie behandeld door de rechtbank Utrecht.
De houtverbrandingsinstallatie van Eneco wordt gebouwd om de stadsverwarming van warmte te voorzien. Net als de verbranding van kolen, turf en olie heeft de verbranding van hout een enorme uitstoot van CO2 tot gevolg en de uitstoot van meer CO2 leidt tot meer klimaatverandering. Waarom Eneco, die prat gaat op haar groene doelstellingen, zich met houtverbranding gaat bezighouden is dus een raadsel.
Bij de verbranding van hout komt ook veel roet vrij. Dat is waarom we ook van houtkachels af moeten. Maar Eneco bouwt dus een enorme houtkachel op Lage Weide en neemt niet eens de moeite om uit te rekenen hoeveel roet die uitstoot. Eneco voert ook niet aan dat het verbrandingsproces zo is ingericht dat roet zoveel mogelijk uit de rookgassen wordt verwijderd.Kennelijk gebeurt dat dus niet.
De provincie schrijft in het aanvullend verweerschrift: "Er zijn voor roet geen grens- of toetswaarden vastgesteld" en "Er is geen extra afweging betreffende gezondheid e.d. de Europese Unie en de Rijksoverheid hebben regels gesteld voor emissies en luchtkwaliteit waarin zij al een afweging hebben gemaakt".
Kortom, omdat normen voor roet ontbreken hoeft Eneco zich niet om de uitstoot van roet te bekommeren. Of, om het nog anders onder woorden te brengen: "zolang je niet in strijd handelt met wat expliciet door de wet wordt verboden, hoef je zelf niet meer na te denken over de mogelijke schadelijke gevolgen van je besluit". Dat Eneco en de provincie er zo over denken is beangstigend.
Volgens de EU-regelgeving uit 1999 zijn fijnstof (PM10) en NO2 (stikstofdioxide) de stoffen die het meeste kwaad doen. Maar inmiddels zijn vrijwel alle deskundigen het er over eens dat roet een veel grotere boosdoener is. "De gevaarlijkste luchtvervuiler" volgens Milieudefensie. De gemeente verdedigt de milieuzone met het argument dat elke reductie van roet, hoe bescheiden ook, belangrijk is voor de gezondheid.
Eneco, de provincie en hun deskundigen zijn natuurlijk goed op de hoogte en weten net als iedereen die de krant leest dat het gevaar van luchtverontreiniging voor de gezondheid met name te maken heeft met de uitstoot van roet: hele kleine deeltjes die diep in de longen doordringen. via de longen in de bloedbaan komen en ontstekingen veroorzaken in vitale organen. Elk jaar overlijden honderden Utrechters voortijdig door luchtverontreiniging.
Maar wat zeggen Eneco en de provincie? De wet stelt geen grenzen aan de uitstoot van roet, dus waarom zouden wij ons daarom bekommeren? Kortom, Eneco en de provincie geven niet om onze gezondheid. Onze wethouder Van Hooijdonk kennelijk ook niet, want die maakt geen probleem over de houtverbrandingsinstallatie van Eneco en de extra uitstoot van roet, waarmee het effect van de milieuzone mogelijk volledig teniet wordt gedaan.