Van der Zouw - Het logement van...
Gepubliceerd: vrijdag 3 april 2015 07:05
Evert van der Zouw - Een aantal jaar geleden werd ik opgebeld door ene Bram. Een student in Utrecht. Of ik mee wilde werken aan een filmpje voor de lokale televisie dat ging over bijnamen.
Als liefhebber was ik uiteraard bereid om mee te werken. Niet alleen authentieke Utrechters hebben het officieuze volkslied van de stad 'Uterech m'n stadsie' van Herman Berkien omarmd, ook 'import-studenten' doen dat. En terecht. De eerste regel van het nummer luidt 'Ik ben geboren in een huisje in de Zakkendragerssteeg, vlakbij het logement van Jan de Tentenneus'. Bram en enkele medestudenten waren benieuwd wie nu precies deze logementhouder was. Of ik ze kon vertellen hoe de vork in de spreekwoordelijke steel zat.
We spraken ergens af in de binnenstad. Ik dacht bij King Arthur, op de hoek van de Oudegracht en de Zakkendragerssteeg. Onder het genot van een drankje deed ik uit de doeken wie Jan de Tentenneus was. Ik vertelde dat hij woonde in de Achterstraat in de volkse buurt Wijk C. De straat bestaat niet meer.
Jan was in het bezit van een flinke neus die door de vorm aan een tent deed denken. De reden voor de bijnaam was hiermee snel uitgelegd.
Hoewel de nog steeds bestaande Zakkendragerssteeg op een steenworp afstand van de Achterstraat lag, had Jan er weinig mee van doen. Jan was voddenboer. Hij zal wel eens met zijn handkar door de Zakkendragerssteeg zijn getrokken, maar hij had er zeker geen logement. Door Herman gewoonweg verzonnen.
De eerste zin van Utrechts meest bekende nummer berust dus slechts ten dele op waarheid. Om eerlijk te zijn is het niet eens ten dele, maar volledig onwaar. Herman Berkien werd namelijk helemaal niet geboren in de Zakkendragerssteeg. De cabaretier kwam in de lente van 1942 ter wereld in de Huygensstraat in de Dichterswijk. Het mag de pret niet drukken en doet zeker geen afbreuk aan het lied. De volgende keer dat ik het hoor, zal ik zoals gewoonlijk weer hard meezingen. Waar of niet...
Voor meer bijnamen en anekdotes verwijs ik naar mijn boek 'Utrechtse bijnamen' en de bijbehorende website www.utrechtsebijnamen.nl