Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een openbaar Utrechts boekenkastje.

   
Als je vanuit Zuilen over de Amsterdamsestraatweg naar het centrum fietst, zie je op de hoek met de Bessermerlaan de grote Bessemerbieb staan. Half april stonden er in deze minibieb een kleine vijftig boeken om mee te nemen. De Bessemerlaan is vlak bij het Julianapark.

De laan is vernoemd naar de Britse ingenieur en uitvinder Sir Henry Bessemer (1813-1898). Hij had 117 patenten op zijn naam staan. In 1855 kreeg hij patent voor zijn Bessemerprocedé, dat toegepast werd in de productie van staal. Dit procedé zorgde voor een echte revolutie in de industrie. 

Bessemer verbeterde de staalproductie door lucht door het gesmolten metaal te blazen. 

Hierbij verbrandt het teveel aan koolstof tot koolzuurgas in de luchtstroom en fungeert de koolstof als brandstof voor het proces. Deze methode zorgde ervoor dat de kosten van de staalproductie flink omlaaggingen. Daardoor kon staal toen worden toegepast bij grote constructies, zoals bij de bouw van bruggen en wolkenkrabbers. Vanaf 1906 kreeg het Bessemerprocedé concurrentie van de vlamboogoven en daarna was het relatief snel gedaan met de toepassing van deze vinding van Bessemer in de staalproductie. (Bronnen: Wikipedia, Geschiedenisextra en Wikisage)

In de Bessemerbieb zie ik geen technische boeken staan. Het overgrote deel zijn romans en thrillers voor volwassenen en wat jeugdboeken. Bekende romans zijn onder meer: ‘Rituelen’ van Cees Nooteboom (1980), ‘Geen gewoon Indisch meisje’ van Marion Bloem (1983), ‘De overgave’ van Arthur Japin (2007), ‘De stille kracht’ van Louis Couperus (1900), ‘De vliegeraar’ van Khales Hosseini (2003) en ‘Elizabeths dochter’ van Marianne Fredriksson (2002).  

Het boek in deze bieb waar ik echt voor ben gevallen, is ‘Wachten op Godot’ van de Ierse schrijver Samuel Beckett (1906-1989). Het is een toneelstuk uit 1952 over de zin van het leven. Ruim veertig jaar geleden speelde ik één van de hoofdrollen. Het stuk gaat over twee vrienden: Estragon en Vladimir. Ik was, dacht ik Vladimir, maar ik kende toen ook de rol van Estragon uit mijn hoofd. Dat moest haast ook wel, om alert te kunnen reageren. 

Bij een armetierig boompje op het kale toneel wacht het duo op ene Godot. Wie die Godot is, weten ze niet en waarom ze op hem moeten wachten, weten ze ook niet. Om de tijd te doden praten ze over van alles en nog wat, maar echt vlot en samenhangend is hun gesprek niet. 

Op een gegeven moment oppert Estragon dat ze zich ook zouden kunnen ophangen. Vladimir vindt dat prima, maar het plan gaat niet door omdat ze niet zeker zijn of de boom hun gewicht wel kan dragen. Ze stellen het maar uit. 

En dan komen Pozzo en Lucky op. Pozzo is een welgestelde, hoogdravende man en Lucky zijn lijfeigene. Lucky draagt alle koffers en heeft een hondenriem om zijn nek. Pozzo houdt die riem stevig vast. Nee, zij zijn niet Godot ... Na veel gedoe vertrekken zij weer. 

Dan komt een jongen aangelopen. Hij heeft een boodschap: “Meneer Godot kan vandaag niet komen, maar morgen zeker wel.” En dan wordt het plotseling nacht. Estragon en Vladimir gaan op zoek naar een slaapplaats. Morgen moeten ze vroeg op om opnieuw te wachten op Godot... 

Stom genoeg heb ik dit boek in de minibieb laten staan... dus wie weet heb je nog geluk.  

(DB)

        

Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
   
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen 
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan 
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef   
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland  
33. Bekkerstraat  
34. Pauwstraat 
35. Westfalen
36. Houtsnijderslaan
37. Maskerenen
38. Filipijnen
39. Schimmelpennincklaan
40. Taunus
41. La Croixstraat
42. W.J. Bossenbroekstraat
43. Vogezen
44. Cartesiusweg 
45. Adriaan Mulderstraat
46. Flieruilensteeg
47. Gruttersdijk/Kraanstraat
48. Vondellaan
49. Hopakker 
50. Vechtdijk
51. Fortlaan
52. Niftarlakeplantsoen
53. Koppestokstraat
54. Wittevrouwensingel
55. Olympus
56. Van Swindenstraat
57. Station Overvecht
58. Gijsbrecht van Walenborchstraat
59. Veenhof
60. Boomstede
61. Schoenerstraat
62. Wittevrouwensingel
63. Kanaalweg
64. Van ‘t Hoffstraat
65. Arthur van Schendelstraat   
66. Prinses Beatrixlaan
67. Bucheliusstraat   
68. Eykmanlaan
69. Winkelcentrum De Gaard

      
Dit is aflevering 71

We staan open voor uw inzendingen! 
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie (JT).