Utrechtse boekenkastjes (55)
Gepubliceerd: zondag 14 april 2024 09:25
Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een openbaar Utrechts boekenkastje.
Het kleurrijk versierde Biepie, dat ik zo’n vijf maanden geleden in Lunetten gefotografeerd heb, staat in het groen bij woning Olympus 118. Zoals de meeste mensen wel weten ligt de berg Olympus in Griekenland, maar waar die nu precies staat wist ik niet meer. Dus ik heb het opgezocht in Wikipedia en in een atlas.
De berg ligt zo’n 250 km boven hoofdstad Athene aan de oostkant van het vaste land niet ver van de kust van de Golf van Thessaloniki. De Olympus behoort tot de twaalf hoogste bergen in Europa en heeft zelf 52 bergtoppen. De hoogste top - de Mytikas (de Neus) - is 2917 meter hoog.
De Olympus of Olympos speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie. Dichter Homerus noemt de berg het ‘Huis van de goden’. Hier wonen de twaalf Olympische goden. Naast oppergod Zeus en zijn vrouw Hera zijn dat onder meer Poseidon, Demeter, Apollo, Artemis en Aphrodite. ‘De goden daalden regelmatig af om de mensen hulp te bieden, te straffen en om kinderen te verwekken.’
Het Biepie is goed gevuld. Ik zie vijftien boeken van buitenlandse auteurs en negen van Nederlandse schrijvers. Het boek met de lange titel ‘Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor’ is geschreven door Renate Dorrestein (1954-2018). Het verscheen in 2006. Heleen is getrouwd met bloemenkweker Peter en ze hebben samen twee kinderen: Storm (17) en Lizzy (13). Op een dag wordt Heleen gebeld door de buurvrouw van haar moeder: “Er is wat aan de hand met jouw moeder!”
Heleen gaat onmiddellijk naar haar toe. Moeder is in de war en kan bijna niet praten. Ze heeft een herseninfarct gehad. Wat nu... moeder in huis nemen of een tehuis voor haar zoeken? Ondertussen sms’t Storm uit Australië (waar hij op fietsvakantie is) dat hij smoorverliefd is geworden. Heleen: “Vrij in godsnaam veilig!” Daarnaast vermoedt Heleen al een tijdje dat dochter Lizzy een relatie heeft met veel te oude man. En dat haar eigen man een vriendin heeft... Ga er maar aan staan!
In 2017 is het boek ‘Harnas van Hansaplast’ verschenen van de in 1942 in Utrecht geboren Charlotte Mutsaers. Op de achterflap heeft ze geschreven: “Vlak voor oudjaar 2001 werd mijn broer Barend dood op zijn bed gevonden in een gloednieuw pyjamajasje zonder broek. Geen gewone dood; hij was pas eenenvijftig en slechts omringd door grote stapels porno. Kort daarvoor had ik een krantenbericht gelezen over een man die dood was aangetroffen onderaan een Spaanse rots, met blote pik en een kip zieltogend aan zijn voeten. Ook zoiets.”
Barend was de enige broer van Charlotte Mutsaers. Hij was een kluizenaar, te slim en onaangepast voor deze wereld. Bij het leegruimen van zijn huis - waar ze samen opgroeiden - treft Charlotte een enorme puinhoop aan. Bij het opruimen vindt ze een mannetje van Hansaplast met daaronder de tekst ‘Ik’. De zoektocht naar haar broer eindigt - zoals elke reis uiteindelijk - bij haarzelf.
Verder zie ik staan: ‘De erfenis’ van Connie Palmen: het boekenweekgeschenk van 1999 en ‘Het psalmenoproer’ van Maarten ’t Hart uit 2006. Hierin beschrijft hij het leven in de 18e eeuw in Maassluis, waar de visvangst steeds minder opbrengt.
‘De wandelaar’ van Adriaan van Dis uit 2007 speelt zich af in Parijs, waar de schrijver ruim zeven jaar gewoond heeft. De keurige meneer Mulder is getuige van een grote uitslaande brand in een pand waar illegalen en zwervers wonen. Een hond ontsnapt aan het vuur en ziet in Mulder zijn nieuwe baasje. Samen gaan ze op zoek naar de oorzaak van de brand.
Het blijspel ‘Het wederzijds huwelijksbedrog’ van toneelschrijver en dichter Pieter Langendijk (1683-1756) werd voor het eerst gepubliceerd in 1714. In dit stuk proberen twee jonge mensen elkaar te versieren, terwijl ze zich allebei voordoen als iemand anders. De verarmde edelman Lodewijk geeft zich uit voor een Poolse graaf terwijl de ook arme jongedame Charlotte zich voordoet als zeer rijk. Lodewijk wil Charlotte schaken en zij vindt dat natuurlijk goed.
Parallel aan deze ‘schaakpartij’ loopt de geschiedenis van Lodewijks knecht Jan (een paardendief) die zich uitgeeft voor baron. Hij wil Klaar (de meid van Charlotte) voor zich winnen. Een leventje als barones ziet Klaar ook wel zitten en geeft haar huidige vrijer Hans de bons. Het bedrog komt natuurlijk uit, want Charlottes broer herkent Jan als de paardendief. Maar het is een blijspel, dus loopt alles voor alle partijen relatief goed af.
Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland
33. Bekkerstraat
34. Pauwstraat
35. Westfalen
36. Houtsnijderslaan
37. Maskerenen
38. Filipijnen
39. Schimmelpennincklaan
40. Taunus
41. La Croixstraat
42. W.J. Bossenbroekstraat
43. Vogezen
44. Cartesiusweg
45. Adriaan Mulderstraat
46. Flieruilensteeg
47. Gruttersdijk/Kraanstraat
48. Vondellaan
49. Hopakker
50. Vechtdijk
51. Fortlaan
52. Niftarlakeplantsoen
53. Koppestokstraat
54. Wittevrouwensingel
We staan open voor uw inzendingen!
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)