Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.
   

Mijn rondje minibiebs fotograferen in Lunetten deed ik half oktober vorig jaar. De voorlaatste was toen de minibieb voor de woning Vogezen 20. De straat is genoemd naar de middelhoge bergketen in het Noordoosten van Frankrijk, die zich uitstrekt van de Zwitserse grens langs de westkant van de Rijn naar het noorden. 

Deze minibieb wijkt duidelijk af van de andere boekenkastjes in Lunetten, die ik zag. In feite bestaat hij uit een boekenplank met pakweg twintig boeken in een open ruilkast met andere meeneemdingen, zoals kopjes, vazen, voorraadbussen en kleding. De kast staat daar zonder enige bescherming tegen de regen.

De voordeur gaat open en een bebaarde en bebrilde dertiger laat zijn bezoek uit. “U bent de beheerder van deze ruilkast?” vraag ik. “Ja.” “Bent u niet bang dat de boeken en kleding nat worden van de regen?” “Nee hoor. Tot een of anderhalve meter vanaf de muur blijft het hier droog. Dat komt ook omdat hierboven een groot uitstekend balkon is.” Ik kijk omhoog en ja dat is een flink balkon. “Gelukkig!” Ik leg hem nog even uit wat ik aan het doen ben. “O, gaat u gang, hoor. Goeiemiddag.” En dicht gaat de deur. 

Er staan een aantal bekende boeken op de plank, zoals de debuutroman van Ronald Giphart: ‘Ik ook van jou’ uit 1992, ‘De Aanslag’ van Harry Mulisch uit 1982, de erotische bestseller ‘Vijftig tinten grijs’ van E. L. James (2011), het boekenweekgeschenk 2022 van Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Monterosso mon amour’ en van John Fowles: ‘De Franse luitenant-vrouw’ uit 1969. Maar ik ken dit boek vooral als de film ‘The French Lieutenant’s Woman.’ De roman speelt zich af in 1867 en gaat over de beladen relatie van gentleman Charles Smithson en Sarah Woodruff, een voormalige gouvernante op wie hij verliefd wordt. 

Verder staan er ook een aantal thrillers, waaronder de vrouwenthriller ‘Het gezicht van de duivel’ van het Deense echtpaar Jeannette Øbro Gerlow en Ole Tornbjerg uit 2012. In een uitgebrande auto in Kopenhagen wordt het verkoolde lichaam gevonden van een vrouw. Ze is levend verbrand. Psychologe en profiler Katrine Wraa en politieman Jens Hogh ontdekken al snel dat het slachtoffer een nauwe relatie had met ‘Smithy’ de beruchte leider van een motorbende. Er dreigt een oorlog tussen rivaliserende bendes. Het duo komt terecht in een wereld van prostituees, bikers en extreem rijke zakenlieden die betrokken zijn bij het witwassen van geld voor Smithy’s motorbende en hun rivalen.

De ‘De schreeuwende wenteltrap’ van Jonathan Stroud uit 2013 is de eerste bovennatuurlijke thriller voor de jeugd uit de ‘Lockwood & Co’ serie. Eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle zijn de beste geestenjagers van Engeland. De drie staan voor hun moeilijkste klus tot nu toe. Het beruchte landgoed Combe Carey Hall moet geestvrij worden gemaakt. Geen van de vorige geestenjagers is er ooit teruggekeerd. Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om de klus te klaren. In januari 2023 verscheen bij Netflix de tv-serie ‘Lockwood & Co’ gebaseerd op de boeken ‘De schreeuwende wenteltrap’ en ‘De fluisterende schedel’. Maar al na acht afleveringen werd de serie gestopt en verdween van het scherm. 

Op de boekenplank zie ik ook ‘Dikkie Dik in de zomer’ staan van schrijfster en illustrator Jet Boeke. Daarin staan drie verhaaltjes over deze oranje kater: ‘Zonnebaden’, ‘Het ijsje’ en ‘Paardenbloem’. Het eerste Dikkie Dik prentenboek verscheen in 1983. Dikkie Dik is vorig jaar 45 jaar geworden. Dat komt omdat de oranje kater al in maart 1978 voor het eerst te zien was in het kindertelevisieprogramma ‘Sesamstraat’ in de vorm van een voorleesverhaal. 

De voorlezers waren Piet Hendriks, Rudy Kuhn en vanaf 1985 acteur, zanger en schrijver Frank Groothof. Om de verteller heen zaten een aantal kinderen en vaak ook Tommie of Pino; zij gaven commentaar op de belevenissen van Dikkie Dik. Op tv zag je ook de illustraties van Jet Boeke die bij het verhaal hoorde. In 2018 is Sesamstraat van de buis verdwenen. Gelukkig zijn de Dikkie Dik boeken er nog! Maar of ‘Dikkie Dik in de zomer’ na drie maanden nog in de minibieb op de Vogezen staat, betwijfel ik.  

(DB)

   
Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
   
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen 
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan 
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef   
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland  
33. Bekkerstraat  
34. Pauwstraat 
35. Westfalen
36. Houtsnijderslaan
37. Maskerenen
38. Filipijnen
39. Schimmelpennincklaan
40. Taunus
41. La Croixstraat
42. W.J. Bossenbroekstraat

 
Dit is aflevering 44

We staan open voor uw inzendingen! 
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)